Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bidenin koronaelvytyspaketti seuraavaksi senaatin käsittelyyn – minimipalkan korotus putoaa pois, mutta luvassa on 1 400 dollarin tukisekkejä ja jatkoa työttömyysavustuksille.

Presidentti Joe Bidenin ajama mittava koronaelvytyspaketti on hyväksytty Yhdysvaltojen edustajainhuoneessa äänin 219–212. Paketti, jonka loppusumma nousee 1,9 biljoonaan eli 1 900 miljardiin dollariin (1,57 biljoonaan euroon) menee seuraavaksi senaatin käsittelyyn.

Pakettiin sisältyy määräys minimituntipalkan nostamisesta 15 dollariin, mutta senaatissa tehdyn juridisen linjauksen seurauksena se jää pois lopullisesta paketista. Minimipalkka on ollut 7,25 dollaria jo vuodesta 2008, ja demokraatit ovat vannoneet ajavansa siihen korotusta muita teitä, jos se jää nyt käsillä olevasta paketista pois.

Kyseessä on Yhdysvaltojen historian toiseksi mittavin elvytyspaketti. Suurin oli kahden biljoonan dollarin paketti, joka hyväksyttiin koronapandemian alkuvaiheessa vuosi sitten.

Pakettiin sisältyy 1 400 dollarin tuki alle 75 000 dollaria tienaaville henkilöille sekä pariskunnille, joiden yhteenlasketut tulot eivät ylitä 150 000:ta dollaria. Tuki laskee asteittain aina 100 000 dollarin vuosituloihin asti.

Samalla sen myötä jatketaan liittovaltion työttömyysavustusta, joka oli menossa umpeen maaliskuun puolivälissä. Työttömyystukea nostetaan 400 dollariin viikossa, ja sen maksuaikaa jatketaan elokuun loppuun. Lapsiperheille on luvassa suurempi verovähennys ja pienituloisille kotitalouksille suunnataan tukea rästivuokrien ja -lainojen hoitamiseen.

Rokotteiden jakelua, koronatestausta ja jäljitystä tuetaan 50 miljardin dollarin edestä. Kouluille jaetaan 200 miljardin tuet ja paikallishallintoa tuetaan 350 miljardilla, kertoo muun muassa New York Times .

Liikaa rahaa liikkeelle?

Republikaanit ovat vastustaneet Bidenin pakettia sanoen, että se on liian laaja ja liian kallis. Minimipalkan korotus olisi republikaanien mielestä haitaksi työllisyydelle ja uhkaisi kaataa monia pienyrityksiä. Puolueen riveistä on ehdotettu pienempää korotusta kymmeneen dollariin neljän vuoden siirtymäkaudella.

Senaatin on määrä hyväksyä paketti yksinkertaisella enemmistöllä. Sen jälkeen senaatin ja edustajainhuoneen hyväksymät lakitekstit sovitetaan yhteen ja hyväksytään lopullisesti edustajainhuoneessa. Demokraatit ovat asettaneet tavoitteeksi, että paketti saataisiin lopullisesti hyväksyttyä maaliskuun puoliväliin mennessä.

Paketista on tulossa niin mittava, että jotkut pelkäävät sen aiheuttavan inflaatiokierteen ja talouden ylikuumentumisen, kun koronapandemian loppu lähestyy ja patoutunut kulutuskysyntä lähtee liikkeelle.

Toiset taas pitävät tukea välttämättömänä, koska koronakriisi on aiheuttanut suurta taloudellista tuhoa varsinkin pienituloisten keskuudessa ja kasvattanut työttömien määrää yli kymmenellä miljoonalla.