Hallitus neuvottelee tänään valmiuslain käytöstä – Marinin mukaan ulkonaliikkumiskiellosta ei ole tarkoitus keskustella

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei usko, että hallitus keskustelisi tänään ulkona liikkumisen rajoittamisesta. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Ilkka Hemmilä / STT

Hallitus käsittelee tänään neuvotteluissaan valmiuslain käyttöä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tiistai-iltana Ylelle, että hallitus tulee ottamaan valmiuslaista useita pykäliä käyttöön. Tänään ei ole kuitenkaan tarkoitus antaa eduskunnalle käyttöönottoesityksiä vaan hallitus käsittelee asiasta kokonaisuuden. Marin sanoi lisäksi, että valmistelua asiasta on jo tehty pidempään.

Marinin mukaan tarkoitus on ottaa käyttöön viime päivinä kiistellyt valmiuslain pykälät 106 ja 107, jotka koskevat hallintoviranomaisten viestintää ja viranomaisten toimivaltaan liittyvien kiistojen ratkaisemista poikkeusoloissa. Lisäksi tarkoitus on tarkastella sosiaali- ja terveydenhoitoon liittyviä pykäliä.

Marin ei kuitenkaan uskonut, että hallitus keskustelisi tänään ulkona liikkumisen rajoittamisesta.

– Tätäkin valmistelutyötä toki tehdään, koska on mahdollista, että se hetki tulee, että joudumme näin painavia asioita eduskunnalle esittämään, Marin sanoi Ylelle.

Epidemiologinen tilanne määrittelee, minkä tyyppinen ulkonaliikkumiskielto voitaisiin ottaa käyttöön. Harkinnassa on kuitenkin STT:n tietojen mukaan mahdollisimman minimaalinen kielto, koska kyseessä on ihmisten liikkumisoikeuksien rajoittaminen.

Terveydenhuollon kapasiteetti ei uhattuna

Hallitus saa neuvotteluissa tuoreen epidemiologisen tilannekuvan ja katsauksen tehohoidon tilanteesta. Keskustelua käytäneen muun muassa siitä, voivatko sairaanhoitopiirit edelleen joustaa hoitotakuussa. Sairaanhoitopiirit ovat jo joustaneet paljon ja muun muassa ulkoistaneet potilaita yksityiselle puolelle.

Hallituksen varautumisen taustalla on muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin viimeviikkoinen ennuste, jonka mukaan tehohoitopotilaiden määrä kääntyy selvään kasvuun seuraavan kahden viikon ajaksi. Kaikilla rajoitustoimilla pyritään takaamaan, että terveydenhuollon kantokyky säilyy.

Hallituksen maanantaina julkistamassa taustamuistiossa todetaan myös, että valtakunnallinen tehohoidon kapasiteetti ei toistaiseksi ole ollut uhattuna. Sen mukaan tällä viikolla otetaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä käyttöön tehohoidon eskalaatiosuunnitelma ja suunnitellaan ei-kiireellisen leikkaushoidon peruutuksia, jotta teho-osastoilla voidaan varautua kasvaviin potilasmääriin.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut