Ulkoministeri Haavisto: Pallo keskustelujen aloittamiseen Valko-Venäjällä on Lukashenkan hallinnolla

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) (kuvassa) tapasi Suomessa vierailevan oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan. / LEHTIKUVA

Niilo Simojoki / STT

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan pallo keskusteluyhteyden avaamiseen Valko-Venäjällä on maan johtajan Aljaksandr Lukashenkan hallinnolla. Suomessa vierailevan oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan keskiviikkona tavannut Haavisto kertoo, että oppositiolla kyllä on neuvotteluhaluja, mutta Lukashenkan hallinto on pysynyt kuurona kaikille yhteydenotoille.

– Dialogi vaatii vähintään kaksi halukasta osapuolta -- jos mitään merkkiä tulee, että valmiutta keskusteluun on, niin luulen, että löytyy apuakin. Etyj on siinä vahvassa asemassa, Haavisto kommentoi.

Haaviston mukaan Suomi on tukenut sitä, että Etyj ja sen nykyinen puheenjohtajamaa Ruotsi voisivat toimia Valko-Venäjän tilanteessa jonkinlaisena välikätenä ja että Etyjin delegaatio pääsisi vierailemaan Minskissä.

– Niissä yhteyksissä, joita meillä (Suomella) on ollut Valko-Venäjän hallitukseen, on aina nostettu esille se, että meidän suosituksemme heille on aloittaa mahdollisimman pian neuvottelut sekä maan sisällä olevan että maanpaossa olevan opposition kanssa, Haavisto kertoi.

Haaviston mukaan EU:ssa on muun muassa halua auttaa nuorten maanpaossa olevien valkovenäläisten opiskelujen järjestämisessä unionin jäsenmaissa.

– Tässä EU pyrkii olemaan entistä aktiivisempi, Haavisto sanoi.

Maanpaossa Liettuassa päämajaansa pitävä Tsihanouskaja tapasi keskiviikkona myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja jo tiistaina presidentti Sauli Niinistön.

"Ulospäin näyttää erittäin huonolta"

Tsihanouskaja sanoi maanantaina STT:n haastattelussa, että väkivalloin kaduilta pois pakotetuilla kansalaisilla riittää yhä taistelutahtoa ja Lukashenkan vallan päättyminen on vain ajan kysymys. Ulkopoliittisen instituutin tukijan Kristiina Silvanin mukaan tilannekuva vaikuttaa kovin optimiselta.

Hänen mukaansa voi olla toiveajattelua, että mielenosoitukset alkavat itsestään uudelleen kevään myötä. Toki on mahdollista, että Tsihanouskaja ja hänen esikuntansa tietävät jotain toiveita herättävää kehityksestä Valko-Venäjän eliiteissä tai Venäjän linjassa, Silvan lisää.

– Mutta ulospäin näyttää kyllä erittäin huonolta, enkä itse ymmärrä, miksi ihmiset uskaltautuisivat uudelleen kaduille, Silvan sanoo.

Tsihanouskajan kaipaamista neuvotteluista opposition ja Lukashenkan hallinnon välillä tai Venäjän saamisesta myötävaikuttamaan sellaiseen vuoropuheluun ei näy Silvanin mukaan toistaiseksi mitään merkkejä.

– En valitettavasti usko, että Valko-Venäjälle saadaan vapaita ja aidosti rehellisiä vaaleja ainakaan tämänhetkisessä geopoliittisessa tilanteessa. Se vain on Venäjän näkökulmasta ihan hirveän riskaabeli vaihtoehto antaa valkovenäläisten valita vapaasti oma presidenttinsä, Silvan sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut