Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Koronan takia käräjillä keskeytetyistä rikos- ja riita-asioista 2 500 on yhä ratkaisematta

Koronaviruspandemian aiheuttamaa juttusumaa on saatu purettua tuomioistuimissa, kertoi tuomioistuinvirasto keskiviikkona.

Silti käräjäoikeuksissa pandemian vuoksi keskeytetyistä rikos- ja riita-asioista 2 500 on yhä ratkaisematta. Niistä valtaosa, 2 100, on rikosasioita.

Viraston mukaan hovioikeuksissa on edelleen koronan vuoksi keskeytettynä noin sata asiaa ja erityistuomioistuimissa 20 asiaa. Hallinto-oikeuksissa epidemian vuoksi keskeytettyjä ja edelleen ratkaisemattomia asioita on 190, virasto kertoi.

Pandemia ruuhkautti asioiden käsittelyä erityisesti käräjäoikeuksissa viime keväänä. Suulliset käsittelyt rajattiin pääosin kiireellisiin asioihin, ja suuri osa vireillä olleista asioista laitettiin keskeytykseen.

Tuomioistuinviraston mukaan keskeytyksessä olleiden asioiden määrä oli suurimmillaan kesäkuun alussa, jolloin asioita oli keskeytettynä kaikissa tuomioistuimissa yhteensä noin 8 100.

"Henkilöstöä on liian vähän"

Pandemia näkyi tuomioistuimissa myös pidentyneinä käsittelyaikoina viime vuonna. Viraston mukaan tuomioistuinten käsittelyajat ovat yleisesti ottaen pidentyneet myös pandemiasta riippumatta.

– Tuomioistuinten henkilöstöresurssit eivät ole riittävät suhteessa tuomioistuimissa käsiteltävien asioiden määriin. Kysymys on tuomioistuinten perusrahoituksen riittämättömyydestä, virasto sanoi.

Käräjäoikeuksiin saapui viime vuonna noin viisi prosenttia enemmän rikosasioita kuin edellisenä vuonna. Kaikkiaan käräjäoikeuksiin saapui rikosasioita noin 57 000.

Hallinto-oikeuksiin saapuneiden asioiden määrä pysyi viime vuonna lähes edellisvuoden tasolla. Turvapaikka-asioiden määrä väheni 32 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Tuomioistuinviraston mukaan turvapaikka-asioissa ruuhkaa saatiinkin purettua ja käsittelyajat lyhenivät 11,5 kuukaudesta 7,9 kuukauteen viime vuonna.