Tyynellemerelle tsunamiaaltojen vuoksi annettuja evakuointimääräyksiä purettu – aaltoja edelsi erittäin voimakas maanjäristys

Tsunamivaroituskeskus kertoi aalloista pian sen jälkeen, kun Tyynellemerelle oli annettu tsunamivaroitus. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Tyynellämerellä havaittujen tsunamiaaltojen vuoksi annettuja evakuointimääräyksiä on kevennetty ja purettu. Kymmenettuhannet saarivaltioiden asukkaat pääsevät palaamaan koteihinsa.

Evakuointimääräysten aikana ihmiset siirtyivät rannikkoalueilta turvaan. Uuden-Seelannin hätätiloista vastaava ministeri Kiri Allan kertoi uutistoimisto AFP:lle, että rannikkoalueiden ihmiset noudattivat varoituksia hyvin.

– Ihmiset hyvin ripeästi kokosivat itsensä, ottivat reppunsa, hyppäsivät autoihinsa ja matkasivat joko sisämaahan tai korkeampaan maastoon, Allan sanoi.

Tyynellemerelle annettua tsunamivaroitusta edelsi erittäin voimakas maanjäristys Uudelle-Seelannille kuuluvien Kermadecsaarten lähettyvillä. Järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 8,1, ja sitä seurasi kaksi jälkijäristystä.

Havaijilla sijaitseva tsunamivaroituskeskus kertoi myöhään torstaina Suomen aikaa, että Ranskalle kuuluvaan Uuteen-Kaledoniaan ja Vanuatun saarivaltioon voi iskeä jopa kolmimetriset aallot.

– Tavallisesti maanjäristyksiä voimakkuudeltaan 8 tai enemmän tapahtuu vain kerran vuodessa jossakin päin maailmaa, mikä tekee tästä tästä huomattavan järistyksen sellaisella voimakkuudella ja sellaisessa syvyydessä, että se voisi mahdollisesti aiheuttaa tsunamin, sanoi johtava tutkija Adam Pascale australialaisesta tutkimuskeskuksesta uutistoimisto AFP:lle.

Tsunamivaroituksen vuoksi eriasteisia evakuointimääräyksiä annettiin Australiassa, Uudessa-Kaledoniassa, Uudessa-Seelannissa, Vanuatussa ja Ranskan Polynesiassa.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut