"Burkakielto" niukasti läpi Sveitsin kansanäänestyksessä

Burkan tai silmät esiin jättävät niqabin käyttäjiä arvioidaan asuvan Sveitsissä vain muutama kymmenen. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Sveitsissä niukka enemmistö kansalaisista on asettunut kansanäänestyksessä niin sanotun burkakiellon taakse. Kiellon läpimeno tarkoittaa, että kasvojen peittäminen kielletään julkisilla paikoilla.

Virallisten tulosten mukaan kiellon taakse asettui 51 prosenttia äänestäjistä ja enemmistö Sveitsin liittovaltion kantoneista.

Ehdotus tunnetaan yleisesti "burkakieltona", koska sen kannattajat ovat ottaneet kohteekseen juuri musliminaisten peittävät asusteet.

Kielto koskee julkisia tiloja kuten katuja, kauppoja ja joukkoliikennettä, mutta ei esimerkiksi moskeijoita. Kasvojen peittäminen on edelleen sallittua turvallisuussyistä esimerkiksi hengityssuojaimella.

Sveitsin hallitus on pitänyt koko maata koskevaa kieltoa ylimitoitettuna. Mahdollisista kielloista pitäisi hallituksen mukaan päättää aluetasolla, kuten kaksi kantonia on jo tehnytkin.

Hallituksen mukaan Sveitsissä kaiken peittävässä burkassa liikkuvat naiset ovat pääosin turisteja. Burkan tai silmät esiin jättävät niqabin käyttäjiä arvioidaan asuvan maassa vain muutama kymmenen.

Jos ehdotus olisi kaatunut, voimaan olisi astunut hallituksen vastaehdotus, jonka mukaan peitetyt kasvot olisi pitänyt paljastaa tilapäisesti esimerkiksi viranomaiselle tunnistamista varten 10 000 frangin eli noin 9 000 euron sakon uhalla.

Kieltoja jo Euroopassa

Kiellon puolustajat, muun muassa oikeistopopulistinen ja kansallismielinen Sveitsin kansanpuolue SVP, sanovat haluavansa vastustaa radikaalin islamismin vakiintumista Sveitsiin ja puolustaa alistetussa asemassa olevien musliminaisia.

Kiellon vastustajat puolestaan pitävät ehdotusta sekä rasistisena että seksistisenä. Heidän mukaansa laissa ei pidä säädellä sitä, miten ihmiset pukeutuvat tai eivät pukeudu.

Sveitsin kielto ei ole ensimmäinen laatuaan. Vastaavia kansallisia tai vain osittaisia burkakieltoja on jo voimassa vajaassa kymmenessä Euroopan maassa – muun muassa Belgiassa, Itävallassa ja Tanskassa. Ensimmäisenä liikkeellä oli Ranska, joka kielsi kasvot peittävät huivit jo reilut kymmenen vuotta sitten.

Sveitsin suorassa demokratiassa koko maata koskevan kansanäänestyksen järjestämiseen vaaditaan 100 000 allekirjoitusta. Naamioitumiskiellon lisäksi sveitsiläiset ovat äänestäneet tänään myös sähköisestä henkilöllisyystodistuksesta sekä Indonesian kanssa solmitusta kauppasopimuksesta.

Äänestäjistä tiukka enemmistö asettui kauppasopimuksen puolelle. Ehdotus sähköisestä henkilöllisyystodistuksesta puolestaan kaatui.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut