Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Meghan Markle sanoo kuninkaallisen perheen torjuneen pyynnön saada ammattiapua mielenterveysongelmiin – "En halunnut enää elää"

Prinssi Harryn kanssa Britannian hovin jättänyt Meghan Markle kertoi juontajatähti Oprah Winfreyn haastattelussa kuninkaallisen perheen torjuneen hänen pyyntönsä saada ammattiapua mielenterveyteen. Syyksi Meghan kertoo, että sitä ei nähty hyvänä instituutiolle.

Meghan kertoo haastattelussa, että hänellä oli synkkiä ajatuksia ja hän oli pohtinut, ettei halua enää elää.

– En halunnut enää elää. Ja se oli erittäin selkeä ja pelottava, jatkuva ajatus, hän sanoi.

Hän kertoo, että hänellä oli itsetuhoisia ajatuksia ja vastasi myöntävästi, kun Oprah kysyi itsemurhaan liittyvistä ajatuksista.

Perheen torjuttua Meghanin pyynnöt, hän pyysi apua hovin henkilöstöosastolta tuloksetta. Syynä oli se, ettei Meghan ollut hovin palveluksessa vaan kuninkaallisen perheen jäsen.

Yhdysvaltalaisen CBS-kanavan haastattelu herätti jo etukäteen laajaa kiinnostusta, sillä Harry ja Meghan elävät omaa elämäänsä irrallaan kuninkaallisesta perheestä, ja osapuolten keskinäisten suhteiden laadusta on esitetty runsaasti spekulaatioita.

Archien ihonväristä oltiin huolissaan kuninkaallisessa perheessä

Pariskunnan esikoinen Archie ei saanut prinssin titteliä syntyessään. Oprah kysyi Meghanilta, johtuiko tämä Archien etnisyydestä. Vastauksessaan Meghan sanoo, että tittelin lisäksi keskusteluja käytiin lapsen ihonväristä.

Ennen Archien syntymää kuninkaallisessa perheessä käytiin keskusteluja ja esitettiin huolta siitä, kuinka tumma lapsen iho tulisi olemaan. Meghan kertoo, että eräässä keskustelussa oli pohdittu sitä, mitä ihonväri tarkoittaisi ja miltä vauva näyttäisi. Meghan kertoi kuulleensa keskustelusta Harrylta.

Kumpikaan ei halunnut palata keskusteluun tai kertoa, kenestä perheenjäsenestä oli kyse.

– Uskon, että se olisi heille erittäin haitallista, Meghan sanoi.

Meghanin äiti on musta yhdysvaltalainen ja isä valkoinen.

Harry ja raskaana oleva Meghan kertoivat haastattelussa, että heidän seuraava lapsensa on tyttö.

Meghan kertoo, että hänet hiljennettiin

Meghan kertoo haastattelussa, että hänet hiljennettiin sen jälkeen, kun hän liittyi kuninkaalliseen perheeseen.

Hän sanoo, että hovissa oltiin valmiita valehtelemaan muiden perheenjäsenten suojelemiseksi. Meghanin mukaan hänen suojelemisekseen ei kuitenkaan kerrottu totuutta. Kommentillaan hän viittasi muun muassa siihen, miten hovissa suhtauduttiin lehdistössä liikkuviin juoruihin Meghanista.

Harry sanoi, että kuninkaallinen perhe ei käyttänyt hyväkseen mahdollisuuksia tukea julkisesti Meghania, jota ryöpytettiin mediassa. Harry ilmaisi pettymyksensä siitä, että perhe ei tukenut Meghania rasismiin liittyvissä kysymyksissä.

– Olen kuitenkin kovin tietoinen perheeni kannasta ja kuinka huolissaan he ovat tabloidilehtien kääntymisestä heitä vastaan.

Oprah kysyi pariskunnalta, katuvatko he mitään. Meghan vastasi katuvansa sitä, että hän uskoi perhettä, kun he kertoivat suojelevansa häntä.

Harrylta katkaistiin rahallinen tuki

Prinssi Harry kertoi haastattelussa, jonka alkupuolella haastateltiin ainoastaan Meghania, että kuninkaallinen perhe katkaisi viime vuoden alkupuolella rahallisen tuen prinssiltä.

Pariskunta on tehnyt yhteistyösopimuksia Spotifyn ja Netflixin kanssa. Heidän mukaansa sopimukset eivät olleet osa alkuperäistä perheestä irtautumissuunnitelmaa.

Harry kertoo haastattelussa myös suhteesta perheeseensä. Hän kokee, että hänen isänsä, prinssi Charles on pettänyt hänet.

– Tunnen itseni petetyksi, sillä hän on käynyt läpi jotain samankaltaista, hän tietää, miltä kipu tuntuu... ja Archie on hänen lapsenlapsensa.

Prinssi viittasi äitinsä Dianan kokemaan kohteluun muun muassa lehdistössä.

Serena Williams osoitti tukeaan Meganille

Haastattelu on herättänyt runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa esimerkiksi rasismista.

Muun muassa tennistähti Serena Williams osoitti tukea sosiaalisessa mediassa ystävälleen Meghanille ja kertoi tämän sanojen osoittavan, millaista kipua ja julmuutta tämä on kokenut.

– Tiedän itsekin sen rasismin ja seksismin, joita erilaiset instituutiot ja media käyttävät naisten ja ei-valkoisten ihmisten pienentämiseen, rikkomiseen ja demonisointiin -- tämän systemaattisen alistamisen seuraukset mielenterveydelle ovat uuvuttavia, hän kirjoitti Twitterissä.

Vertauksia on tehty myös brittikuninkaallisista kertovaan Netflixin The Crown -sarjaan, joka käsittelee neloskaudellaan erityisesti Harryn äidin prinsessa Dianan kohtelua kuninkaallisessa perheessä. Sarja maalaa kuvaa, jossa nuori prinsessa jätetään selviytymään kuninkaallisperheessä yksin niin median, syömishäiriönsä ja vaikean avioliittonsa ongelmien kanssa.

– Crown oli paikkansapitävä, tviittasi yhdysvaltalais-afrikkalainen aktivisti Anna Gifty.

Kuninkaallinen perhe ei ole toistaiseksi kommentoinut haastattelua. Sunday Timesin mukaan kuningatar Elisabet ei edes aikonut katsoa haastattelua. Nimettömien lähteiden mukaan kuningatar on kutsunut haastattelua jo ennakkoon "sirkukseksi".

----

Suomessa apua vaikeassa tilanteessa antaa esimerkiksi Mieli Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin numerossa 09 2525 0111.