Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa kehitteillä olevan koronarokotteen kaupallistamiseksi perustettiin yritys – nenäsumutteena annettava rokote on etenemässä kliinisiin kokeisiin lähikuukausina

Suomeen on perustettu tutkimuslähtöinen rokoteyritys, joka kehittää ja kaupallistaa nenäsumutteena annettavaa koronavirusrokotetta.

Rokote perustuu Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoissa tehtyyn tutkimustyöhön, ja yliopistot ovat mukana Rokote Laboratories Finland -yrityksessä perustajina ja omistajina.

Yrityksen perustajina ja hallituksen jäseninä ovat rokotteen kehittäjät, akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala Itä-Suomen yliopistosta, professori Kalle Saksela ja professori Kari Alitalo Helsingin yliopistosta sekä diplomi-insinööri Pasi Kemppainen. Ylä-Herttuala toimii hallituksen puheenjohtajana.

Suomessa kehitteillä oleva koronarokote on virusvektoripohjainen. Siinä käytetään adenoviruskuljetinta, johon on kloonattu dna-juoste, jonka avulla nenänielun solut tuottavat rokotevasteen aikaansaavaa virusproteiinia. Rokote perustuu Ylä-Herttualan tutkimusryhmässä kehitettyyn geeninsiirtoteknologiaan.

Rokote on toiminut eläinkokeissa hyvin, ja testaus ihmisillä on tarkoitus aloittaa muutaman kuukauden sisällä. Osallistujat niihin rekrytoidaan digitaalisesti, jotta koeryhmistä saadaan väestöä edustavat.

Rokotteen kehittäminen aloitettiin viime keväänä, ja yliopistoissa tehtyä tutkimusta on rahoittanut Suomen Akatemia.

– Työtä on luontevaa jatkaa yrityksessä, joka pystyy vastaamaan esimerkiksi kliinisistä kokeista viranomaisten edellyttämällä tavalla, Ylä-Herttuala sanoo tiedotteessa.

Yritys käy nyt useiden tahojen kanssa neuvotteluja rahoituksesta, jolla turvataan rokotteen jatkokehitys.

Tarve uusille rokotteille säilyy

Uuden rokotteen antotavaksi valittiin nenäannostelu, koska virus tarttuu luonnostaankin hengitysteiden kautta. Ylä-Herttualan mukaan nenän kautta annosteltu rokote näyttää antavan laajemman immuunivasteen kuin lihakseen pistetty rokote.

Nenäannostelurokotteen etuna lihakseen pistettävään rokotteeseen verrattuna on myös sen helppous ja edullisuus.

Parhaillaan käynnissä olevat koronarokotukset eivät suomalaisrokotteen kehittäjien mukaan poista uusien rokotteiden tarvetta. Odotettavissa on virusmuunnosten aiheuttamia uusia tartunta-aaltoja.

– Viruksen perimän muuntumisen immuunivasteen väistämiseksi odotetaan edelleen jatkuvan nopeana. Omassa rokotteessamme on jo huomioitu tärkeimmät muuntovirukset eli eteläafrikkalainen, brasilialainen ja brittiläinen mutaatio. Tällaiselle rokotteelle tulee kyllä olemaan kysyntää, virologian professori Saksela sanoo.

Yrityksen mukaan rokote voisi varmistaa suomalaista ja eurooppalaista huoltovarmuutta ja rokoteomavaraisuutta.