Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eva: Suomalaiset pitävät epävarmuutta tulevaisuudesta syynä alentuvaan syntyvyyteen

Peräti 81 prosenttia suomalaisista arvioi, että epävarmuus tulevaisuudesta alentaa syntyvyyttä, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan arvo- ja asennetutkimuksesta. Suomalaisista 86 prosenttia arvioi, että lasten hankkimisen lykkääntyminen vaikuttaa syntyvyyteen.

Erityisen huolissaan tulevaisuudesta ovat 18–45-vuotiaat naiset, joista 86 prosenttia on huolissaan sekä toimeentulostaan että yleisesti tulevaisuudesta.

Evan ekonomisti Sanna Kurronen arvioi tiedotteessa, että naisten ja miesten välillä on selkeitä näkemyseroja syntyvyyttä lisäävistä keinoista.

– Naiset painottavat joustavan työajan tärkeyttä pienten lasten vanhemmille miehiä enemmän, kuten myös kotiavun lisäämistä ja perhevapaauudistusta. Työn ja perheen yhteensovittamista on edelleen syytä helpottaa, Kurronen sanoo.

Jopa 88 prosenttia suomalaisista pitää joustavaa työaikaa pienten lasten vanhemmille toimivana keinona lisätä syntyvyyttä. Taloudellisista keinoista parhaana pidetään työttömyyden vähentämistä.

Syntyvyystutkimusten mukaan työttömyydellä näyttää olevan sekä lastenhankinta-aikeita että syntyvyyttä alentava vaikutus.

Tulokset perustuvat 2 019 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.