Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nature: Huolestuttavia uutisia koronarokotteista – teho Etelä-Afrikan kantaa vastaan on kyseenalainen

Rokotekehittäjien ja covid-19-tautia aiheuttavan koronaviruksen välinen kilpajuoksu voi osoittautua hyvin pitkäkestoiseksi – tai jopa loputtomaksi.

Tiedelehti Naturen maanantaina julkistaman amerikkalaistutkimuksen mukaan myös Modernan ja Pfizerin uudenaikaiset mRNA-rokotteet saattavat olla yllättävän tehottomia viruksen eteläafrikkalaista muunnosta – B.1.351:ä – vastaan.

Tutkimuksen mukaan rokotteiden neutralointiaktiivisuus putosi B.1.351:n kanssa alle kymmenesosaan siitä, mitä se oli alkuperäisen virusmuodon kanssa. Pudotuksen tarkka kerroin oli Pfizerilla 10.3 ja Modernalla 12,4.

Rokotevalmistaja AstraZeneca joutui keskeyttämään jo kuukausi sitten rokotejakelunsa Etelä-Afrikassa sen jälkeen kun ilmeni, että sen rokote ei tarjoa suojaa B.1.351:n "lieviä tai kohtalaisia" tautimuotoja vastaan. Vakavan tautimuodon osalta odotetaan vielä jatkotutkimuksia.

Pfizerin ja Modernan vastaavat ongelmat eteläafrikkalaista muunnosta vastaan eivät tule yllätyksenä.

Lääkeyhtiö Pfizer antoi jo kolme viikkoa sitten (Reuters 17.2.) lausunnon, jonka mukaan yhtiön koronarokote ei pystynyt tuottamaan Etelä-Afrikan virusmuunnosta vastaan suojaavia vasta-aineita läheskään samalla tavalla kuin alkuperäistä virusta vastaan. Pudotus vasta-aineiden määrässä oli noin kaksi kolmasosaa.

Silti yhtiö piti mahdollisena, että tälläkin vasta-ainemäärällä Pfizer ja BioNTech:n rokote voisi tarjota suojan B.1.351-koronaa vastaan. Se oli kuitenkin epävarmaa.

Nyt Naturen siteeraamassa Columbia University Collegen ja Aaron Diamond AIDS -tutkimuskeskuksen raportissa puhutaan suoremmin rokotteiden mahdollisesta tehottomuudesta.

– Kaiken kaikkiaan löydöt olivat huolestuttavia, erityisesti ottaen huomioon ne tuoreet raportit, joiden mukaan myös Novavaxin ja Johnson & Johnsonin rokotteiden teho näytti putoavan Etelä-Afrikassa merkittävästi, tutkijat kirjoittavat.

– Jos viruksen leviäminen jatkuu villisti ja uusia kriittisiä mutaatioita syntyy, meidät on mahdollisesti tuomittu jahtaamaan kehittyvää virusta loputtomasti, samalla tavalla kuin influenssan kanssa jo teemme, he arvioivat.