Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltojen jättiläismäinen koronaelvytyspaketti hyväksyttiin edustajainhuoneessa

Yhdysvalloissa edustajainhuone hyväksyi keskiviikkoiltana Suomen aikaa massiivisen 1,9 biljoonan dollarin koronaelvytyspaketin. Äänet jakautuivat puoluelinjojen mukaan, eikä yksikään republikaani kannattanut sitä. Demokraattien riveistä lipesi yksi edustaja.

Paketti on merkittävä läpimurto presidentti Joe Bidenille. Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki ilmoitti äänestyksen ollessa vielä käynnissä, että Biden aikoo vahvistaa elvytyspaketin laiksi perjantaina. Biden sanoi lausunnossaan äänestyksen jälkeen, että tukipaketti antaa amerikkalaisille työläisille mahdollisuuden selviytyä.

Biden on antanut ymmärtää aikovansa lähteä lähiaikoina kiertämään maata ja esittelemään pakettia kansalaisille.

Paketti tuo valtaosalle amerikkalaisista 1 400 dollarin (vajaan 1 200 euron) shekin, varmistaa liittovaltion työttömyyskorvausten jatkumisen, antaa rahaa koronarokottamiseen ja tuo miljardeja lisärahoitusta osavaltioille ja paikallishallintoon.

Republikaanit ovat vastustaneet elvytyspakettia pitäen sitä liian kalliina, väärin suunnattuna ja väärin ajoitettuna. Republikaanien mielestä Yhdysvaltojen talous on jo pääsemässä takaisin kasvu-uralle koronakriisin jälkeen.

Vastalauseet jäivät tuloksettomiksi, sillä demokraateilla on edustajainhuoneessa enemmistö, jonka turvin paketti voitiin hyväksyä. Tukipaketilla on tuoreen kyselyn mukaan 75 prosentin kannatus Yhdysvaltojen kansalaisten keskuudessa, ja myös republikaanien äänestäjistä selvä enemmistö kannattaa sitä.

Elvytyspaketin odotetaan vauhdittavan talouskasvua Yhdysvalloissa, mutta sen on pelätty voivan aiheuttaa myös inflaatiota ja talouden ylikuumentumisen. Talousjärjestö OECD ennakoi, että elvytyspaketin vauhdittamana talouskasvu Yhdysvalloissa voi kivuta 6,5 prosenttiin tänä vuonna, yli kaksinkertaiseksi verrattuna edelliseen ennusteeseen.

Demokraatit yrittivät liittää pakettiin myös minimipalkan korotuksen 15 dollariin tunnissa, mutta joutuivat luopumaan tavoitteesta, kun osa demokraattisenaattoreista asettui vastustamaan sitä.