Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lakimuutos laajoista pakollisista koronatestauksista on valmistumassa – "Oma juttunsa on sitten se, miten aluehallintovirastot ottavat sen käyttöön"

Laajat pakolliset koronatestaukset mahdollistava lakimuutos on lähellä valmistumistaan. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta pyrkii saamaan mietinnön asiasta valmiiksi torstaina. Se tarkoittaisi sitä, että nopeimmillaan tartuntatautilakiin tehtävät muutokset voisivat astua voimaan ensi viikon lopulla, arvioi valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.).

– Oma juttunsa on sitten se, miten aluehallintovirastot ottavat sen käyttöön. Hallituksen esitys on niin avoin, että sitä ei tiedä yhtään, miten sitä aletaan soveltamaan käytännössä, Lohi sanoi keskiviikkona STT:lle.

Valiokunta tulee kertomaan omat näkemyksensä mietinnössään.

Käytännössä on alueviranomaisten käsissä, miten testaus järjestetään rajoilla. Nykyistä lainsäädäntöä oli sosiaali- ja terveysministeriön mukaan tarvetta tarkentaa siten, että aluehallintoviraston oikeus tehdä päätös suurta ihmisjoukkoa koskevasta pakollisesta terveystarkastuksesta ilmenisi nykyistä selvemmin.

Nykyiset maahantulorajoitukset voimassa ensi viikkoon

Muutosesitys saatiin eduskunnan käsittelyyn helmikuun puolivälin jälkeen pitkällisen valmistelutyön jälkeen. Hallituksen toivomuksena on, että Suomen rajoilla alettaisiin testata kaikki matkustajat, joilla ei ole esittää jonkinlaista todistusta siitä, että he eivät sairasta koronaa. Näin terveysturvallisuuden takaamiseen rajoilla voitaisiin käyttää muitakin tehokkaita keinoja kuin rajaliikenteen tiukka rajoittaminen.

Nykyiset maahantulorajoitukset ovat voimassa ensi viikon torstaihin asti. Maahantulo työssäkäynninkin perusteella on rajoitettu vain välttämättömään.