Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen Yrittäjien kysely: 13 prosenttia yrityksistä maksuvaikeuksissa, 10 prosenttia pohtii lopettamista koronan takia

13 prosenttia yrityksistä on maksuvaikeuksissa koronaepidemian takia ja kymmenen prosenttia pohtii toiminnan lopettamista, käy ilmi Suomen Yrittäjien yrittäjäkyselystä. Konkurssiuhkaa kokee kyselyn mukaan viisi prosenttia yrityksistä.

63 prosenttia yrittäjistä kertoo yrityksensä kärsivän tavalla tai toisella koronakriisistä. Luku on parantunut rahtusen viime syksystä, jolloin 65 prosenttia yrityksistä kertoi kärsivänsä koronaepidemiasta.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan kiristyneet rajoitukset pahentavat tilannetta entisestään, joten yritystukia ja lakimuutoksia tarvitaan nyt nopeasti.

Kyselyn mukaan 53 prosentilla yrityksistä myynti on vähentynyt, 22 prosentilla yli 30 prosenttia.

– Koronakriisi on kohdellut yrityksiä hyvin eri tavalla: joitakin pehmeästi, joihinkin iskenyt kuin painava moukari, Pentikäinen sanoo Suomen Yrittäjien tiedotteessa.

Pentikäisen mukaan moukarin isku osuu toistuvasti samoihin toimialoihin: ravintola-ala, majoitus, taiteet, viihde, virkistys, henkilöliikenne, koulutus ja osa kaupasta.

Irtisanomisia vain harvoissa yrityksissä

Kyselyn mukaan lomautuksia on toteuttanut 18 prosenttia yrityksistä. Irtisanomisia kertoo aloittaneensa kuitenkin vain kuusi prosenttia yrittäjistä. Tilapäisiä palkanalennuksia on tehty 18 prosentissa yrityksistä.

– Jotta yrityksiä voidaan pelastaa ja työpaikkoja säilyttää, pitää nopeuttaa lomautus- ja yt-neuvotteluprosessia viime vuoden tapaan. On kohtuutonta, että pikaisesti voimaan tuleviin sulkutoimiin on mahdotonta vastata riittävällä nopeudella, Pentikäinen sanoo.

Pentikäisen mukaan eduskunnan pitäisi myös muuttaa käsittelyssä olevan kustannustuen kolmannen kierroksen ehtoja siten, että tuen saaminen helpottuisi. Toimialarajaus pitäisi esimerkiksi poistaa ja minimi pudottaa tuhanteen euroon. Tukikelpoisuuteen pitäisi riittää 20 prosentin liikevaihdon lasku.

Suomen Yrittäjien kyselyyn vastasi helmikuun lopulla hieman yli 1 100 yrittäjää. Kantar TNS:n toteuttaman kyselyn virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.