Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunnan turvakamerakuvaa medialle luovuttanut turvallisuusjohtaja sai potkut

Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola on irtisanottu, kertoo eduskunnan kansliatoimikunta. Tiedotteen mukaan irtisanomisen peruste on virkavelvollisuuksien vastainen menettely ja sen myötä luottamuksen menettäminen tehtävän hoitoon.

Savola on kertonut luovuttaneensa medialle eduskunnan turvakameroiden tallenteita tilanteesta, jossa kansanedustaja Juha Sipilän (kesk.) kimppuun käytiin tammikuun alussa.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola vahvistaa STT:lle, että tallenteiden jakaminen oli syy Savolan irtisanomiseen.

– Hyvin poikkeuksellista tällainen on eduskunnassa. On (irtisanomisia) toki aiemmin tapahtunut, mutta siitä on aikaa, Paavola sanoo.

Hän kertoo, että turvallisuusjohtajan tehtävää hoitaa nyt sijainen.

– Arvioimme turvallisuusjohtajan viran avoimeksi julistamista jossain vaiheessa. Sitä ei ole vielä tehty, koska tämä päätös tehtiin tänään.

Kameratallenteet ovat salassa pidettäviä

Sipilä oli 7. tammikuuta ylittämässä tietä Eduskuntatalon lähistöllä, kun vastaantulija kävi hänen kimppuunsa. Poliisi tutkii asiaa epäiltynä pahoinpitelynä. Väkivallanteolle ei esitutkinnassa selvinnyt mitään erityistä syytä.

MTV:n uutiset julkaisi verkkosivuillaan videon tapahtuneesta tammikuun puolivälissä. Savola kertoi omassa selvityksessään päätyneensä luovuttamaan pyydetyt tallenteet, koska saattoi tiedot julkistamalla hälventää epätietoisuutta siitä, ettei kyse ollut hyökkäyksestä demokratiaa tai eduskuntaa kohtaan vaan yksittäisestä tapahtumasta.

Eduskunta käynnisti oman selvityksen siitä, miten videot päätyivät julkisuuteen. Sen mukaan eduskunnan valvontakamerakuva on lähtökohtaisesti salassa pidettävää.

Raakakuvista voi päätellä asioita turvajärjestelyistä

Syy salassapitoon tulee suoraan julkisuuslaista, kertoo eduskunnan tietosuojavastaava, erityisasiantuntija Mikko Virtanen.

Julkisuuslain mukaan muun muassa henkilöiden ja rakennusten turvajärjestelyjä koskevat viranomaisten asiakirjat ovat lähtökohtaisesti salaisia, ellei ole ilmeistä, että tiedon antaminen ei vaaranna turvajärjestelyjä. Asiakirjoiksi lasketaan myös kameratallenteet.

Vaikka kamerat ovat avoimesti nähtävillä, suoraan järjestelmästä otetuista kuvista tai videoista voidaan päätellä yhtä sun toista, Virtanen kertoo.

– Kuinka kyvykäs se kamera on, miten se on suunnattu, millainen pimeänäkökyvykkyys sillä on, onko se edes käytössä tietyllä hetkellä... Jos näitä kuvia annetaan sellaisenaan, on vaara, että ne paljastavat sellaista tietoa varsinkin tilanteissa, joissa ne menevät suoraan julkisuuteen, hän sanoo.