Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Novavax kertoi koronarokotteensa osoittautuneen testeissä erittäin tehokkaaksi vakavia tautimuotoja vastaan

Yhdysvaltalaisyhtiö Novavax kertoi koronarokotteensa suojaavan testien mukaan sataprosenttisesti vakavilta tautimuodoilta. Yhtiö kertoi asiasta torstaina kolmannen vaiheen kliinisten testien jälkeen.

Britanniassa tehtyihin testeihin osallistui noin 15 000 ihmistä. Koehenkilöt olivat 18–84 vuoden ikäisiä.

Rokotekokeilun perusteella Novavaxin rokote osoittautui yhtiön mukaan alkuperäisen koronaviruskannan osalta 96,4-prosenttisen tehokkaaksi, kun tarkasteluun otettiin myös lievemmät tautimuodot.

Kun tarkasteltiin myös koronaviruksen brittimuunnosta, laski Novavaxin rokotteen kokonaisteho 89,7 prosenttiin. Brittimuunnos on osoittautunut olevan helpommin tarttuva ja aiheuttavan vakavampaa tautia.

Teho laski eteläafrikkalaisen muunnoksen kohdalla

Rokotteen tehokkuus eteläafrikkalaista virusmuunnosta vastaan oli yhtiön mukaan sen sijaan huomattavasti alhaisempi, kun rokotetta testattiin pienemmässä noin 2 600 ihmisen kakkosvaiheen rokotekokeilussa. Kokeilu tehtiin alueella, jossa valtaosa viruskannoista on eteläafrikkalaisen muunnoksen mukaisia.

Rokote osoittautui Etelä-Afrikassa tehdyissä testauksissa vain noin 48,6-prosenttisen tehokkaaksi. Tehokkuus oli kuitenkin jokseenkin korkeampi HIV-negatiivisten testihenkilöiden keskuudessa, 55,4 prosenttia.

Molemmissa testeissä rokote näytti kuitenkin antavan sataprosenttisen suojan vakavia tautimuotoja vastaan. Yhtiön mukaan rokote suojaa siten myös sairaalahoitoa vaativalta ja kuolemaan johtavalta taudilta.

Yhtiö odottaa saavansa brittihyväksynnän jo lähiaikoina

Novavaxin rokote toimii jokseenkin erilailla kuin esimerkiksi Modernan tai Pfizerin ja Biontechin rokotteet, jotka sisältävät koronaviruksen pintaproteiinin valmistusohjeen. Novavaxin rokotteessa on sen sijaan valmiina näiden proteiinien synteettisiä versioita, joiden on määrä saada aikaan immuunivaste rokotetun kehossa.

Yhtiö on toivonut saavansa rokotteelle brittihyväksynnän kuluvan vuoden toisen vuosineljänneksen alussa, ja saavansa pian tämän jälkeen siunauksen myös Yhdysvalloissa.