Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Italiassa valmistaudutaan jälleen koronasulkuun – valtaosa alueista luokitellaan "punaisiksi"

Italiassa koulut, ravintolat, kaupat ja museot on jälleen määrätty suljettaviksi suuressa osassa maata ensi viikosta alkaen. Vuosi sitten Italia oli ensimmäinen koronaviruksen kurittama Euroopan maa, ja nyt tilanne on jälleen huonontunut erityisesti aiempaa tarttuvampien virusmuunnosten vuoksi.

Maanantaista eteenpäin suurin osa Italian alueista luokitellaan punaisiksi eli korkean riskin alueiksi, ja asukkaat on määrätty pysymään kodeissaan ja lähtemään liikkeelle vain välttämättömistä syistä.

Pääministeri Mario Draghi kertoi perjantaina, että tiukemmat rajoitukset jatkuvat pääsiäiseen asti. Pääsiäisen ajaksi koko Italia luokitellaan punaiseksi.

Draghi sanoi perjantaina pitävänsä tilannetta valitettavana.

– Muisto viime kevään tapahtumista elää edelleen, ja teemme kaikkemme estääksemme saman toistumisen, hän totesi.

Draghi kiitteli "ääretöntä kärsivällisyyttä"

Italiassa koronavirukseen liittyviä kuolemia on kirjattu yli 100 000 pandemian alun jälkeen. Maassa on jo koettu kuukausia kestäneitä sulkuja ja pahin taantuma sitten toisen maailmansodan.

Tartuntamäärien perusteella Italiassa on alkanut nyt kolmas tartunta-aalto. Tilannetta huonontaa entisestään se, että sairaalat ja erityisesti teho-osastot ovat jo valmiiksi ylikuormittuneita.

Punaisiksi luokitellut alueet ovat pääasiassa maan pohjois- ja keskiosissa. Oransseiksi eli keskitason riskin alueiksi luokitelluissa paikoissa museot, ravintolat ja baarit suljetaan, mutta koulut pysyvät edelleen auki.

Rajoituksilta välttyy vain valkoiseksi matalan riskin alueeksi luokiteltu Sardinia.

Aiemmin perjantaina Draghi kiitteli italialaisten "ääretöntä kärsivällisyyttä" ja sanoi, että uusien rajoitusten myötä luvassa on myös uutta tukea perheille ja yrityksille. Hän huomautti kuitenkin, että sululla on seurauksia lasten koulutukselle, taloudelle ja kaikkien hyvinvointiin.

Italia aloitti koronavirusrokotukset joulukuun lopussa. Aivan kuten muutkin Euroopan maat, myös Italia on kärsinyt viivästyksistä rokotetoimituksissa.