Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bernie Sanders syyttää Amazonin estävän työntekijöidensä järjestäytymisaikeet – haluaa yhtiön perustajan Jeff Bezosin senaatin kuultavaksi

Yhdysvalloissa senaattori Bernie Sanders haluaa verkkokauppajätti Amazonin perustajan Jeff Bezosin keskiviikkona senaatin budjettikomitean kuultavaksi yhtiön työntekijöiden järjestäytymissuunnitelmien vuoksi.

Vermontilaissenaattori syyttää Amazonin yrittävän estää työntekijöidensä aikeet järjestäytyä ammattiliittoon Alabamassa ja täten myös työntekijöiden pyrkimykset neuvotella yhdessä paremmista palkoista, työsuhde-eduista ja työoloista.

Amazonin Bessemerin varastokeskuksessa Alabamassa alkoi viime kuussa äänestys, jossa työntekijät päättävät järjestäytymisestä. Senaatin kuultavaksi on saapumassa ainakin varastokeskuksen työntekijä Jennifer Bates.

Sanders sanoi perjantaina Twitterissä kutsuneensa Bezosin kertomaan yhdysvaltalaisille, miksi tämän mielestä on soveliasta käyttää niin paljon rahaa työntekijöiden taloudellisen omanarvontunnon kieltämiseen, kun Bezos on itse tullut koronapandemian aikana 78 miljardia dollaria rikkaammaksi.

Bezos ei kuitenkaan ole osallistumassa ensi viikon kuulemiseen, kertoi Sandersin edustaja uutiskanava CNN :lle.

Amazon väittää liiton olevan tarpeeton

Sanders kertoo kutsuneensa komitean koolle varallisuuseroihin liittyvän kasvavan kriisin vuoksi. Hänen mukaansa 664 yhdysvaltalaismiljardööriä ovat kasvattaneen pandemian aikana varallisuuttaan yhteensä 1,3 biljoonalla dollarilla.

CNN:n mukaan Amazonin edustaja kertoi uutiskanavalle yhtiön tukevan Sandersin pyrkimyksiä vähentää tuloeroja lainsäädännöllä, joka nostaisi vähimmäispalkan liittovaltion tasolla 15 dollariin tunnissa. Yhtiö on tarjonnut omille työntekijöilleen 15 dollarin vähimmäispalkan vuodesta 2018 lähtien.

Amazon ei virallisesti ole kertonut vastustavansa ammattiliittoja, mutta verkkokauppajätti on käynyt Alabamassa kiivasta kampanjaa, jossa se on väittänyt liiton olevan tarpeeton.

Yhtiö on sanonut, ettei valtaosa sen työntekijöistä halua liittyä liittoon ja puolustanut omia käytäntöjään, kuten juuri 15 dollarin vähimmäispalkkaa. Amazon on kuitenkin perustanut verkkosivuston ja jakanut lentolehtisiä, jotka kehottavat työntekijöitä äänestämään järjestäytymisaikeita vastaan.

Biden tukee työntekijöiden järjestäytymisoikeutta

Julkisuuden henkilöt ja poliittiset johtajat ovat osoittaneet tukeaan yhtiön työntekijöiden liittoaikeille. Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kertonut tukevansa Amazonin työntekijöiden oikeutta liittyä ammattiliittoon.

Amazonin palkkalistoilla on pelkästään Yhdysvalloissa noin 800 000 ihmistä.

Bezos jättämässä toimitusjohtajan pallin tänä vuonna

Jeff Bezos kertoi helmikuussa aikovansa jättää tehtävänsä Amazonin toimitusjohtajana myöhemmin tänä vuonna. Yhtiön mukaan Amazonin pilvipalveluyksikköä Amazon Web Servicesiä tällä hetkellä johtava Andy Jassy nousee toimitusjohtajan tehtäviin kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä.

Miljardööri ei aio kuitenkaan jättää yhtiötä täysin, vaan siirtyy jatkossa toimimaan hallituksen puheenjohtajana.

– Jeff Bezos, maailman rikkain mies, on monessa mielessä tunnuskuvallinen Amerikassa tänä päivänä nähtävälle rajoittamattomalle kapitalismille, Sanders sanoi perjantaina uutiskanava CNN:lle.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.