Venäjän poliisi ratsasi opposition konferenssin ja otti kiinni noin 200 poliitikkoa – vastaavaa joukkokiinniottoa ei ole aiemmin nähty Venäjällä

Venäjän hallinto on viime aikoina koventanut otteitaan oppositiota kohtaan. Alkuvuodesta tuhansia ihmisiä pidätettiin mielenosoituksissa, joissa vastustettiin oppositiopoliitikko Navalnyin vankeustuomiota. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Venäjällä poliisi on ottanut kiinni noin 200 oppositiopoliitikkoa tehtyään ratsian opposition konferenssiin Moskovassa. Monet kiinni otetuista ovat kaupunginvaltuustojen jäseniä eri puolilta maata.

Vaikka Venäjän poliisi on rutiininomaisesti hajottanut mielenosoituksia eri puolilla maata, oppositiopoliitikkojen joukkokiinniottoja ei aiemmin ole nähty.

Kiinni otetut osallistuivat konferenssiin, jossa oppositio suunnitteli syyskuun parlamentti- ja aluevaaleja. Konferenssia tuki muun muassa maanpaossa oleva miljardööri Mihail Hodorkovski.

Vain 40 minuuttia konferenssin alkamisen jälkeen poliisi lopetti tapahtuman ja otti kiinni osallistujat, joita oli tullut yli 50 alueelta. Kiinni otettujen joukossa oli tunnettuja oppositiohahmoja kuten Vladimir Kara-Murza ja Ilja Jashin.

Monet kiinni otetut kertoivat myöhemmin lauantaina poliisin päästäneen heidät vapaaksi. He kuitenkin joutuvat myöhemmin oikeuden eteen.

Hodorkovskin mukaan oppositiopoliitikkojen kiinniotot olivat Venäjän perustuslain vastaisia.

Poliisi perusteli toimiaan muun muassa sillä, että konferenssissa ei ollut noudatettu koronaviruksen vuoksi asetettuja määräyksiä. Poliisin mukaan useat osallistujat eivät pitäneet kasvomaskeja.

Venäjän hallinto on viime aikoina koventanut otteitaan oppositiota kohtaan. Alkuvuodesta tuhansia ihmisiä pidätettiin mielenosoituksissa, joissa vastustettiin oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vankeustuomiota.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut