Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Soldiers of Odinin tiloissa tehdyt polttopullot heitettiin turvapaikanhakijoiden mielenosoitusta kohti Oulussa 2017 – syyttäjä vaatii yhdelle ehdollista

Syyttäjä vaatii ehdollista vankeusrangaistusta miehelle, joka kolmen muun kanssa teki polttopulloiskun turvapaikanhakijoiden mielenosoitukseen Oulussa huhtikuussa 2017. Syyttäjän mukaan mies oli suunnitellut polttopulloiskun ennakkoon.

– Hän on tutustunut paikkaan ennakolta ja valmistanut kolme polttopulloa Soldiers of Odinin kerhotilassa laittamalla pulloihin bensiiniä ja tukkimalla pullojen suut rätillä, syytteessä sanotaan.

Syyttäjän mukaan syytetty ajoi auton mielenosoitusteltan lähelle ja kolme kyydissä ollutta, tuntemattomaksi jäänyttä ihmistä heittivät pullot kohti telttaa. Pulloja ei sytytetty, mutta pullot rikkoutuivat ja bensiiniä läikkyi yhden mielenosoittajan housuille ja telttakankaalle. Yksi pulloista rikkoutui lähellä teltan edessä ollutta nuotiota. Iskussa kolme ihmistä joutui syyttäjän mukaan vakavaan hengen tai terveyden vaaraan.

Poliisi kertoi tuoreeltaan vuonna 2017, että mies kuului tuolloin Soldiers of Odin -järjestöön. Poliisin mukaan mies sanoi toimineensa ilman ryhmän taustatukea.

Vaaditun rangaistuksen koventamisperusteena rasistinen motiivi

Syyttäjä vaatii, että miehen rangaistusta kovennetaan rasistisen motiivin takia. Syyttäjän mukaan rikoksen vaikuttimena on ollut asianomistajien rotu, ihonväri, syntyperä, kansallinen tai etninen alkuperä, uskonto, vakaumus tai muu vastaava asia.

Syytetty kiistää syytteen vaaran aiheuttamisesta. Hän myöntää polttopullojen valmistamisen, mutta kiistää sen, että sytyttämättömillä pulloilla olisi aiheutettu ihmisille laissa tarkoitettu vakava hengen ja terveyden vaara.

Miestä syytetään toisen miehen kanssa myös räjähderikoksesta. Syyttäjän mukaan he pitivät hallussaan kahta dynamiittipötköä ja nonel-nalleja. Miehet myöntävät syytteen.

Tuomio asiassa annetaan huhtikuun lopulla.

Soldiers of Odinilla läheiset välit lakkautettuun uusnatsijärjestöön

Viime keväänä julkaistussa sisäministeriön katsauksessa Soldiers of Odinia luonnehditaan maahanmuuttovastaiseksi katupartiojärjestöksi. Ministeriön mukaan ryhmän toiminta luo pelkoa ja uhkaa etenkin maahanmuuttajataustaisen väestön keskuudessa. Vuonna 2019 Soldiers of Odinilla oli ministeriön mukaan toimintaa noin 30 paikkakunnalla.

Odineiden oli huomattu lähentyneen uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) kanssa. Ryhmät ovat osallistuneet toistensa toimintaan, ja Odinit ovat esimerkiksi ilmaisseet tukensa PVL:lle, kun liikettä oltiin lakkauttamassa. PVL on sittemmin lakkautettu korkeimmassa oikeudessa.

Ministeriön mukaan Odineiden "katupartioinnin" yhteydessä ilmenee harvoin laitonta toimintaa, mutta ryhmän jäseniä on ollut epäiltyinä väkivaltarikoksista. Helmikuussa 2019 ryhmä julkaisi ministeriön mukaan väkivallan uhkaa ilmentävän videon, jossa se ilmoitti ryhtyvänsä toimiin seksuaalirikollisten paljastamiseksi.

– Käytetty retoriikka ja visuaalinen ilme viittasivat väkivaltaisten toimenpiteiden käynnistämiseen. Vaikka järjestön nimissä ei toistaiseksi ole ryhdytty väkivaltaiseen toimintaan videon innoittamana, tällainen materiaali luo ja ylläpitää väkivallan oikeuttavaa ilmapiiriä ja voi toimia yllykkeenä rasistisille viharikoksille, huhtikuussa 2020 julkaistussa katsauksessa todetaan.