Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

CBS: Yhdysvaltain huostassa jo yli 13 000 ilman saattajaa etelärajan ylittänyttä siirtolaislasta

Yhdysvaltain huostassa on jo yli 13 000 rajan yli ilman aikuista tullutta lasta, uutiskanava CBS News kertoo lähteisiinsä pohjaten. Maan etelärajan yli saapuvien siirtolaisten suma on aiheuttanut ruuhkaa rajavartioasemilla.

Kotimaan turvallisuudesta vastaavan ministerin Alejandro Mayorkasin mukaan Meksikon vastaisella rajalla ollaan lähiaikoina todennäköisesti kohtaamassa enemmän ihmisiä kuin kertaakaan edellisten 20 vuoden aikana, kertoo uutistoimisto AFP. Mayorkasin mukaan tämänkaltaiset piikit eivät kuitenkaan ole uusi asia, vaan niitä on ollut myös vuosina 2019 ja 2014 sekä tätä aiemmin.

Uutiskanava NBC Newsin mukaan Mayorkas kertoo, että valtaosa maan lounaisrajalla kiinni otetuista on yksittäisiä aikuisia, joita karkotetaan parhaillaan koronapandemian vuoksi Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n valtuutuksella.

Aikuisia siirtolaisia ja perheitä lähetetään edelleen takaisin Meksikoon, kun rajaviranomaiset saavat heitä kiinni. Yksin matkustavien lasten tapaukset käsitellään kuitenkin Yhdysvalloissa, ja heitä autetaan asettumaan esimerkiksi siellä asuvien sukulaistensa luokse.

Lapset kiinniotettuna keskimäärin 120 tuntia

Yhdysvaltain tulli- ja rajavalvontaviranomainen (CBP) kohtaa NBC Newsin näkemien tilastojen mukaan joka päivä keskimäärin 565 ilman saattajaa rajan ylittävää lasta. Viime kuussa samainen lukema oli 313.

CBS News kertoo, että ilman saattajaa matkaavien lasten kiinniottoajanjaksot CBP:n keskuksissa ovat keskimäärin 120 tunnin mittaisia. Lain mukaan ilman huoltajaa rajan ylittäneet lapset saisi ottaa kiinni enintään kolmen vuorokauden ajaksi.

Mayorkasin mukaan rajavalvontaviranomaisten keskukset ovat täynnä lapsia, eikä 72 tunnin aikajänteestä lasten siirtämiseksi maan sosiaali- ja terveysministeriölle (HHS) aina pystytä pitämään kiinni.

– HHS:llä ei ole ollut kapasiteettia ottaa vastaan sitä saattajatta saapuneiden lasten määrää, jonka me olemme kohdanneet, Mayorkas sanoi CBS Newsin mukaan.

Liittovaltion pelastustoimesta vastaava virasto Fema rakentaa NBC:n mukaan pikavauhtia Texasiin keskuksia, joiden avulla Yhdysvaltain sosiaali- ja terveysministeriö voisi ottaa enemmän lapsia vastaan rajavalvontaviranomaisilta.

"Voin sanoa varsin selvästi, että älkää tulko"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puolestaan kehotti, etteivät siirtolaiset yrittäisi nyt tulla rajan yli.

– Kyllä, voin sanoa varsin selvästi, että älkää tulko, Biden sanoi ABC Newsin haastattelussa siirtolaisia puhutellen.

– Älkää jättäkö kyläänne, kaupunkianne tai yhteisöänne, hän jatkoi.

Biden on alkukautensa aikana perunut useita ex-presidentti Donald Trumpin omalla kaudellaan tekemiä maahanmuuttopoliittisia päätöksiä. Näihin lukeutui muun muassa Trumpin kiistellyn raja-aidan rakennustöiden lopettaminen ja ehdotus siitä, miten lähes 11 miljoonalle laittomasti Yhdysvalloissa asuvalle voitaisiin luoda mahdollisuus tulla kansalaisiksi.

Haastattelussa Biden viittasi kintaalla väitteille, joiden mukaan hänen edeltäjäänsä verrattuna rennompi maahanmuuttopolitiikkansa olisi rohkaissut siirtolaisia saapumaan sankoin joukoin maan etelärajalle.

Presidentti kertoi kuulleensa väitteen, että siirtolaiset saapuvat rajalle, koska häntä pidetään "hyvänä tyyppinä". Bidenin mukaan tämä ei kuitenkaan ole siirtolaisten saapumisen syy. Hän painotti vastaavanlaisia piikkejä olleen myös vuosina 2019 ja 2020.

Republikaanit väittävät Bidenin aiheuttaneen kriisin

Bidenin toimia kritisoivien republikaanien mielestä presidentin maahanmuuttopolitiikka on johtanut Yhdysvaltoihin laittomasti pyrkivien siirtolaisten määrän kasvuun.

Presidentti puhui päivä sen jälkeen, kun edustajainhuoneen republikaanijohtaja Kevin McCarthy vieraili puoluekollegoidensa kanssa rajalla Texasissa ja syytti Bidenin aiheuttaneen "kriisin".

Mayorkasin mukaan ilman saattajaa rajan yli tulleiden lasten määrän kasvu on seurausta Trumpin maahanmuuttopoliittisten linjausten perumiselle. Ministerin mukaan edellisen presidentin hallinto "karkotti lapsia julmasti ihmiskauppiaiden käsiin".

– He ovat haavoittuvaisia lapsia, ja me olemme lopettaneet edellisen hallinnon käytännön karkottaa heidät, hän sanoi.

Helmikuussa Yhdysvaltain tulli- ja rajavalvontaviranomainen otti kiinni noin satatuhatta ihmistä maan etelärajalla, mikä oli 28 prosenttia enemmän kuin tammikuussa. Helmikuussa kiinni otetuista lähes 9 500 oli ilman saattajaa saapuneita lapsia.

Trump kritisoi Bidenin maahanmuuttolinjaa Foxilla

Myös ex-presidentti Trump on kritisoinut seuraajansa maahanmuuttopolitiikkaa ja tyrmäsi sen tuoreiltaan Fox Newsin haastattelussa. Trump kehui myös oman presidenttikautensa aikaista suhdettaan Meksikon presidenttiin Andres Manuel Lopez Obradoriin. Trumpin mukaan miesten välinen suhde perustui yhteisiin intresseihin saada laiton maahanmuutto hallintaan ja rakentaa toimiva raja-aita maiden väliselle rajalle.

Mayorkas puolestaan kritisoi Trumpin hallintoa siitä, että se oli päättänyt lopettaa avustukset Salvadoriin, Guatemalaan ja Hondurasiin. Avustuksilla oli määrä puuttua siirtolaisuuden pohjasyihin, kuten väkivaltaisuuksiin ja luonnonkatastrofien vaikutuksiin.

Kuubalaissyntyinen Mayorkas kertoi vanhempiensa ymmärtäneen "Amerikan toivon ja lupauksen", kun toivat hänet lapsena Yhdysvaltoihin.

– Tänä päivänä lapset saapuvat rajallemme tuon saman toivon kanssa, hän sanoi.

– Me pystymme tähän.