Pohjois-Korea aikoo viitata kintaalla Yhdysvaltain kontaktipyrkimyksille "vihamielisen politiikan" vuoksi

Pohjois-Korea kertoi torstaina, että maa aikoo jättää huomiotta Yhdysvaltain yritykset ottaa yhteyttä. Asiasta kertoo Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA.

Uutistoimiston mukaan Pohjois-Korean varaulkoministeri Choe Son-hui sanoi, ettei maiden välillä voi olla dialogia, ellei Yhdysvallat peru vihamielistä Pohjois-Korea-politiikkaansa. Tästä syystä maa aikoo jatkossakin sivuuttaa Yhdysvaltain viestintäpyrkimykset.

Jo valmiiksi eristäytynyt Pohjois-Korea on viime aikoina vetäytynyt entisestään suljettuaan rajansa koronaviruspandemian vuoksi.

Pohjois-Korea oli pitänyt mykkäkoulua Joe Bidenin presidenttikauden alkuviikkojen aikana. Valtionmedia viittasi Yhdysvaltain uuteen hallintoon ensimmäistä kertaa vasta aiemmin tällä viikolla.

Choen mukaan Yhdysvalloista on kuulunut hallinnonvaihdoksen jälkeen vain "huhuja Pohjois-Korean uhkasta" ja "sokeaa huutelua täydellisestä ydinaseista riisunnasta".

Yhdysvaltalaisministerit vierailulla Etelä-Koreassa

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin ovat parhaillaan vierailulla Aasiassa. Aasian-matkansa aikana ministerien tavoitteena on vahvistaa yhteistä rintamaa ydinasein varustettua Pohjois-Koreaa sekä vaikutusvaltaista Kiinaa vastaan.

Miesten Aasian-kierros alkoi maanantaina Japanista. Blinken ja Austin ovat reissunsa aikana vaatineet useasti, että Pohjois-Korea tulisi riisua täysin ydinaseista.

Choe kertoi Blinkenin Japanissa antamien kommenttien "ravistelleen meitä toden teolla". Varaulkoministerin mukaan Pohjois-Korea odottaa uteliaana, millaista "järjetöntä retoriikkaa" Blinken tulee käyttämään Etelä-Koreassa.

Yhdysvaltalaiskaksikko on tavannut tänään Etelä-Koreassa paikalliset ministerikollegansa, minkä lisäksi asialistalla on myös presidentti Moon Jae-inin tapaaminen.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat liittolaisia, ja Yhdysvalloilla on maahan sijoitettuna noin 28 500 asevoimien jäsentä.

"USA:n ja Pohjois-Korean kohdattava yhdenvertaisina"

Nykyisen johtajan aikana Pohjois-Korean aseohjelmat ovat laajenneet nopeasti, ja maalla on hallussaan ohjuksia, joiden kantomatka ulottuu Yhdysvaltoihin asti. Varusteluun on vastattu kiristämällä kansainvälisiä pakotteita.

Yhdysvaltain edellisellä presidentillä Donald Trumpilla oli monimutkainen suhde Pohjois-Koreaan. Hän uhkaili maan johtajaa Kim Jong-unia muun muassa sotilastoimilla, mutta myöhemmin johtajien välit lämpenivät ja he tapasivat ainakin kolmesti.

Maiden suhteet eivät kuitenkaan lopulta edenneet. Yhdysvaltain tavoitteena oli myös tuolloin ollut riisua Pohjois-Korea ydinaseista.

Pohjois-Korean varaulkoministeri Choe Son-hui sanoi torstaina, että maiden tulisi kohdata toisensa yhdenvertaisina, jotta keskusteluja voitaisiin jatkossa edes käydä.

– Me teemme selväksi, ettemme anna enää uudelleen samanlaisia tilaisuuksia kuin Singaporessa ja Hanoissa, hän sanoi viitaten Trumpin ja Kimin tapaamisiin.

Valkoinen talo on yrittänyt helmikuun puolivälistä alkaen tavoittaa Pohjois-Korean hallintoa "lukuisten kanavien kautta" ilman vastausta, ulkoministeriön edustaja kertoi aiemmin tällä viikolla.

Mainos: K-Supermarket Portti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut