Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA ja Kiina tunnustelevat suhteidensa tilaa ulkoministeritasolla – tapaaminen järjestetään taas matalalla profiililla ja kaukana maiden pääkaupungeista

Yhdysvaltain uusi hallinto ja Kiina tunnustelevat kiristyneiden kahdenvälisten suhteidensa tilaa tänään ja huomenna korkean tason tapaamisessa. Ulkoministerit Antony Blinken ja Wang Yi tapaavat toisensa Alaskassa.

Mukana ovat myös Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sekä Kiinan kommunistipuolueessa ulkoasioiden johdosta vastaava Yang Jiechi, hänkin entinen ulkoministeri.

Amerikkalaislähteiden mukaan tapaamisesta ei ole odotettavissa yhteistä julkilausumaa tai päätöksiä. Virkamieslähteistä kuitenkin vakuutetaan, ettei suljettujen ovien takana käytävissä keskusteluissa aiota livetä Yhdysvaltain julkisesta kovasta linjasta muun muassa Kiinan ihmisoikeustilannetta tai maan Hongkong-politiikkaa kohtaan.

Kiinan ulkoministeriön edustaja Zhao Lijian sanoi tapaamisen alla, ettei Kiina aio tehdä kompromisseja omaa itsemääräämisoikeuttaan ja turvallisuuttaan koskevissa keskeisissä kysymyksissä. Yhdysvaltoja hän kehotti pitämään hiukan pienempää ääntä ja luopumaan "megafonidiplomatiasta".

– Yhdysvaltain olisi syytä tulla Kiinaa puolitiehen vastaan ja käydä vuoropuhelua vilpittömästi ja rakentavasti, Zhao neuvoi.

Blinken on pohjustanut Alaskan tapaamista vierailemalla tällä viikolla Yhdysvaltain tärkeissä aasialaisissa liittolaismaissa Japanissa ja Etelä-Koreassa yhdessä puolustusministeri Lloyd Austinin kanssa. Lähtiessään Japanista Blinken totesi Kiinan toimivan hyökkäävästi sekä läheisillä merialueillaan että suhteessaan Taiwaniin.

– On tärkeää, että teemme yhdessä selväksi, ettei Kiina voi olettaa toimivansa ilman rangaistusta, Blinken totesi.

Edellinen Yhdysvaltain ja Kiinan korkean tason tapaaminen toteutui viime kesänä, kun Mike Pompeo kohtasi Yangin Havaijilla. Silmiinpistävää on, että viime aikojen tapaamiset on järjestetty matalalla profiililla kaukana maiden pääkaupungeista.