Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

G7-maat eivät tunnusta Krimin niemimaan liittämistä Venäjään

Vauraiden G7-maiden ryhmä ei aio hyväksyä Krimin niemimaan liittämistä osaksi Venäjää. Ryhmä antoi lausunnossaan varoituksen Venäjälle laittomana pitämänsä liittämisen vuosipäivänä.

G7-maat myös vetoavat Venäjään, jotta se kunnioittaisi kansainvälisiä velvoitteita, sallisi kansainvälisten tarkkailijoiden pääsyn alueelle ja vapauttaisi välittömästi kaikki perusteettomasti kiinni otetut ihmiset.

Venäjä valtasi keväällä 2014 Krimin niemimaan Ukrainalta. Lisäksi länsimaiden mukaan Venäjä tukee Itä-Ukrainan kapinallisia, vaikka Venäjä onkin kieltänyt lähettäneensä joukkoja ja aseita separatisteille.

Taistelut ovat viime päivinä kiihtyneet viime vuonna sovitusta tulitauosta huolimatta. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt huippukokousta Euroopan maiden kanssa ja ehdottanut suoraa tapaamista Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa väkivaltaisuuksien hillitsemiseksi.

Länsimaat ovat tuominneet Venäjän toimet moneen otteeseen. Esimerkiksi YK:n yleiskokous hyväksyi viime vuonna päätöslauselman, jossa se vaatii Venäjää lopettamaan viipymättä "väliaikaisen miehityksensä" Krimin niemimaalla.