Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä: Koronarokotusten painottamista alueellisesti on tarpeen harkita

Ryhmä toteaa, että alueelliset erot koronatapausten ilmaantuvuudessa ja sairaalahoitoa vaativien vakavien tautitapausten määrässä ovat Suomessa olleet suuria. Markku Ulander / LEHTIKUVA

Eeva Nikkilä-Kiipula / STT

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) suosittelee lääketieteellisin ja epidemiologisin perustein, että koronarokotteiden jakelussa huomioitaisiin väestön määrän lisäksi epidemian tilanne eri alueilla.

Ryhmä muistuttaa, että alueelliset erot koronavirustapausten ilmaantuvuudessa ja sairaalahoitoa vaativien vakavien tautitapausten määrässä ovat olleet Suomessa suuria koko epidemian ajan.

– Suuren ilmaantuvuuden alueilla vuodeosasto- ja tehohoitopotilaiden määrän kasvu uhkaa terveydenhuollon kantokykyä. Näillä alueilla myös yksittäisten ihmisten riski saada tartunta ja sitä mahdollisesti seuraava vakava koronavirustauti on niin merkittävä, että alueelliset erot riskin suuruudessa ovat tällä hetkellä suurempia kuin esimerkiksi erot eri ammattiryhmien riskin välillä, sanoo KRARin puheenjohtaja Ville Peltola tiedotteessa.

Seuraavaksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi, miten rokotejakelun alueellinen painottaminen olisi mahdollista käytännössä toteuttaa ja millaisia vaihtoehtoja toteuttamiseen olisi.

KRAR on THL:n nimittämä asiantuntijaelin, joka antaa sille rokotuksia ja rokotteita koskevia suosituksia. THL puolestaan laatii arviointityönsä perusteella esityksiä sosiaali- ja terveysministeriölle.

Jos ministeriö esittää asiaa koskevaa asetusmuutosta, voisi alueellinen painotus rokotuksissa toteutua KRARin mukaan aikaisintaan 3–4 viikon kuluttua päätöksestä.

Ilmaantuvuus suurinta Husin alueella

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) toimitusjohtaja Juha Tuominen ehdotti viime viikolla, että rokotusjärjestyksessä tulisi terveyshyödyn ja terveysriskien näkökulmasta suosia alueita, joilla on haavoittuvin väki, pysyvästi korkeampi ilmaantuvuus ja sitä kautta suurempi riski vakavaan sairastumiseen.

Näin pitäisi Tuomisen mielestä toimia riippumatta siitä, missä päin Suomea tällainen tilanne on.

Tällä haavaa koronatartuntojen suurin ilmaantuvuus 100 000:ta asukasta kohti on Husin alueella, 341,7. Seuraavina tulevat Varsinais-Suomi, 237,1, Ahvenanmaa, 208,9, Etelä-Karjala, 151,1, Päijät-Häme, 136,4, Kanta-Häme, 128,1. Muissa sairaanhoitopiireissä ilmaantuvuus on alle 100:n.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut