Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Afrikka myy Astra Zenecan rokotteita muille Afrikan maille

Etelä-Afrikka on myynyt miljoona annosta Astra Zenecan koronavirusrokotetta Afrikan unionille. Rokotteet jaetaan 14 Afrikan maan kesken.

Etelä-Afrikka aloitti rokottamisen Astra Zenecan rokotteella helmikuun alussa. Maa kuitenkin keskeytti rokotusohjelman, kun eteläafrikkalaistutkimus antoi osviittaa siitä, että Astra Zenecan rokote ei ole yhtä tehokas eteläafrikkalaista virusmuunnosta vastaan.

Maailman terveysjärjestö WHO on sittemmin ilmoittanut, että Astra Zenecan rokote tuo suojaa kaikilta muunnoksilta. Afrikan unioni on hankkinut 270 miljoonaa rokoteannosta ja ilmoittanut käyttävänsä mielellään Astra Zenecan rokotetta.

Etelä-Afrikka on tilannut rokoteannoksia Johnson & Johnsonilta ja Pf izeriltä ja pyrkii rokottamaan kaksi kolmasosaa väestöstään. Toistaiseksi maassa on kuitenkin annettu vasta reilut 180 000 rokoteannosta.

59 miljoonan asukkaan Etelä-Afrikassa on tilastoitu pandemian aikana 1,5 miljoonaa koronatartuntaa ja yli 52 000 virukseen liittyvää kuolemaa. Tartuntojen määrä on kuitenkin pudonnut viime viikkoina murto-osaan vuodenvaihteen huippulukemista, ja presidentti Cyril Ramaphosa on julistanut maan selättäneen viruksen toisen aallon.

Britannian puolustusministeri: EU:n vientikielto Astra Zenecalle olisi haitallinen

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin väläyttämä vientikielto brittiläis-ruotsalaisen lääkeyhtiö Astra Zenecan koronarokotteille olisi haitallinen siirto, varoittaa Britannia.

Puolustusministeri Ben Wallace sanoi Sky Newsin haastattelussa, että rokotetuotannon rajaaminen vahingoittaisi sekä EU:n että Britannian kansalaisia. Päätös aiheuttaisi EU:lle myös mainehaittaa, Wallace sanoi.

– Se olisi haitallista, koska yksi asia jonka rokotetuotannosta tiedämme on, että se tapahtuu yhteistyössä.

Von der Leyen uhkasi lauantaina saksalaisen Funke-mediatalon haastattelussa Astra Zenecaa viennin keskeyttämisellä, jos EU ei saa sovittuja rokotetoimituksia.

Sopimuksen mukaan Astra Zenecan EU:lle tarkoitettuja rokotteita tuotettaisiin sekä EU-alueen että Britannian tehtaissa, mutta Britanniasta ei toimituksia ole saatu, von der Leyen sanoi.