STM:n mukaan epidemia on yhä erittäin voimakas ja luvut liian korkeita – Suomessa raportoitu 726 uutta koronatartuntaa ja neljä uutta kuolemantapausta

Vaikka epidemian valtakunnallinen kasvu on toistaiseksi tasaantunut, tartuntoja todetaan edelleen hyvin runsaasti. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

Sanna Raita-aho, Minna Pulli, Marja Juonala / STT

Koronaepidemia on yhä erittäin voimakas ja luvut liian korkeita, kertoi sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Eniten tapauksia on Etelä- ja Lounais-Suomessa.

Virusmuunnokset ovat selvästi muuttaneet epidemian kulkua. STM:n mukaan rajoituksia on jatkettava ja tehostettava, jotta sairaalahoidon kuormitusta saadaan vähennettyä.

Vaikka epidemian valtakunnallinen kasvu on toistaiseksi tasaantunut, tartuntoja todetaan edelleen hyvin runsaasti.

Lisäksi maaliskuun aikana kuormitus erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla on kasvanut. Tehohoidon tarve on lisääntynyt huomattavasti, erityisesti viimeisten päivien aikana.

Taudin ilmaantuvuus ei ole noussut samalla tavalla vanhimmissa ikäluokissa, mikä kertoo rokotteiden vaikuttavan, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen tiedotustilaisuudessa.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila totesi puolestaan, että liikkumisrajoitukset ovat välillinen keino rajoittaa kohtaamisia, jotka tapahtuvat yksityistilaisuuksissa. Näitä ovat esimerkiksi häät, juhlat ja muut, joissa tartunnat ovat viime aikoina levinneet.

Suomessa todettu kaikkiaan yli 74 200 tartuntaa

Suomessa on todettu 726 uutta koronavirustartuntaa, THL kertoo. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 876 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Kaikkiaan Suomessa on todettu nyt epidemian aikana yhteensä 74 242 koronavirustartuntaa.

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemia Suomessa on todettu neljä, THL kertoo. Yhteensä Suomessa on raportoitu nyt 815 virukseen liittyvää kuolemaa.

Sairaalahoidossa on 287 ihmistä, joista tehohoidossa on 59. Tehohoidossa on kolme ihmistä vähemmän kuin eilen ja sairaalahoidossa kaikkiaan kahdeksan ihmistä vähemmän kuin eilen.

Koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut nyt noin 781 100 ihmistä. Määrä on lisääntynyt eilisestä noin 23 800 rokotetulla. Toisen annoksen on saanut nyt vajaat 87 400 ihmistä.

Rokotekattavuus ensimmäisen annoksen osalta on noussut 14,1 prosenttiin. Toisen annoksen osalta se on 1,6 prosenttia.

THL:n Puumalainen sanoi tiedotustilaisuudessa, että Suomi on rokotuksissa EU-maiden kärjessä. Taudin ilmaantuvuutta ja epidemian nopeaa kasvua ei kuitenkaan pystytä hänen mukaansa rokotuksilla vielä vähään aikaan hallitsemaan, vaikka rokotettaisiin alueellisesti painottaen. Rokotusohjelma on erittäin hyvä lisä, mutta se ei korvaa muita toimenpiteitä, joita nyt tarvitaan erityisesti Etelä-Suomen alueella, Puumalainen korosti.

EMA jatkaa selvityksiä Astra Zenecan mahdollisista vakavista sivuoireista

Suomessa Astr a Zenecan koronarokotetta ei anneta toistaiseksi alle 65-vuotiaille rokotteen mahdollisten vakavien sivuoireiden vuoksi. Kysymys on varotoimenpiteestä. Suomessa on todettu kaksi, mahdollisesti rokotukseen liittyvää vakavaa aivolaskimotukosta. Vakavia oireita on todettu myös muissa Pohjoismaissa ja Saksassa. Sen sijaan 65 vuotta täyttäneillä rokotetuilla vastaavia oireita ei ole tullut esiin. Heidän rokotuksiaan voidaan jatkaa ensi maanantaista lähtien.

Euroopan lääkevirasto (EMA) jatkaa selvityksiä siitä, liittyykö Astra Zenecan rokotuksiin lisääntynyttä riskiä hyvin harvinaisiin veren hyytymishäiriöihin, jotka voivat ilmentyä esimerkiksi aivolaskimotukoksina. Vielä ei tiedossa tarkkaa päivämäärää, koska asiasta saadaan lopullisempaa tietoa. Ensi maanantaina 29. maaliskuuta kokoontuu asiantuntijaryhmä, joka saattaa kertoa jotain selvitysten tuloksista, kertoi lääketurvallisuusyksikön päällikkö Liisa Näveri Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

Hus varautuu pääsiäisen aikaan

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) on päätetty ottaa käyttöön kertakorvaus tilanteessa, jossa työntekijä siirtää tai keskeyttää vuosilomansa, joka sijoittuu pääsiäisen ajalle. Kertakorvauksen tavoitteena on turvata potilaiden hoito pääsiäisen aikaan.

Kertakorvaus on 450 euroa, ja poikkeuksellisen koronavirustilanteen takia vastaava korvaus maksetaan myös viranhaltijalle, Hus kertoo.

– Tässä koronavirustilanteessa haluamme käyttää laajalti erilaisia keinoja, jotta voimme varmistaa potilasturvallisuuden ja hoidon myös pääsiäisen aikaan, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi tiedotteessa.

Sairaanhoitopiirin mukaan loman siirto, keskeytys tai peruutus voidaan tehdä vain hyvin painavista syistä ja siitä keskustellaan aina työntekijän kanssa.

Traficom rajoittaa Hus-alueen joukkoliikenteen matkustajamäärät puoleen

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom rajoittaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella joukkoliikenteen sallittuja matkustajamääriä puoleen lauantaista lähtien. Koronatilanteen vuoksi annettu rajoitus on voimassa 25. huhtikuuta asti tie- ja raideliikenteessä sekä kotimaan meriliikenteessä.

Asiaa on selvitetty yhdessä terveysviranomaisten ja alueella toimivien liikennöitsijöiden kanssa.

Traficomin mukaan Hus-alueen koronatilanne on tällä hetkellä niin vakava, että myös lain viimesijainen keino tulee ottaa käyttöön epidemian leviämisen estämiseksi. Matkustajamäärien rajoittaminen on viraston mukaan nyt välttämätöntä.

Rajoitus ei koske lentoliikennettä eikä kansainvälistä meriliikennettä.

Arkipäivisin rajoitus ei myöskään koske vuonna 2008 syntyneitä ja sitä nuorempia.

Aiemmin tällä viikolla Traficom antoi samanlaisen rajoitusmääräyksen Varsinais-Suomen joukkoliikenteeseen. Varsinais-Suomen matkustajamäärien puolitus tuli voimaan torstaina ja se päättyy 23. huhtikuuta.

Puolustusvoimat ilmoitti torstaina, että julkisten liikennevälineiden matkustajarajoitukset vaikuttavat myös varusmiesten lomamatkoihin. Varuskunnissa on ajantasainen tieto järjestelyistä, ja kukin varuskunta ohjeistaa lomakuljetuksista alueellaan tarkemmin.

Kommentoi

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut