Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tällaisia taloudellisia vaikutuksia liikkumisrajoituksilla olisi: Työttömyyttä, lomautuksia, irtisanomisia ja konkurssiuhkaa

Pääkaupunkiseudulle ja Turkuun kaavaillut kolmen viikon liikkumisrajoitukset supistaisivat Suomen bruttokansantuotetta noin miljardilla eurolla, sanoo finanssineuvos Jukka Railavo valtiovarainministeriöstä.

Tämä tarkoittaisi noin 0,4 prosenttia hitaampaa bruttokansantuotteen kasvua vuonna 2021. Sen seurauksena julkisen talouden rahoitusasema heikkenisi karkeasti arvioituna noin 0,2 prosenttia suhteessa bkt:hen eli 0,5 miljardilla eurolla ennustettuun verrattuna.

Myös julkisen talouden velkasuhde nousisi 0,4 prosenttiyksikköä korkeammalle tasolle kuin on ennustettu.

Liikkumisrajoitukset kasvattaisivat työttömyyttä, pidentäisivät lomautusten kestoa, rakennetyöttömyyden uhka kasvaisi, konkurssiriskit lisääntyisivät ja verotulot pienenisivät, arvioidaan hallituksen esityksessä.

– Vaikutukset näkyisivät voimakkaimmin valtiontaloudessa. Rajoitustoimet iskevät erityisesti palvelusektorille, mikä heikentää arvonlisäveron kertymää. Yritysten voittojen pieneneminen heikentäisi myös yhteisöveron tuottoa, lakiluonnoksessa todetaan.

Lisäksi lomautusten ja työttömyyden lisääntyessä palkoista kerätyt verotulot supistuvat ennustettuun nähden ja työttömyysmenot kasvavat.

Myös kuntien verotulot heikkenisivät. Lisäksi Kelan maksamien etuuksien, kuten asumistuen ja toimeentulotuen, menot kasvaisivat

Vaikutusten arvioinnissa on paljon epävarmuuksia, ja rajoitusten kerrannaisvaikutuksia on vaikea arvioida.

Kova isku erikoiskaupalle ja kauneudenhoitopalveluille

Liikkumisrajoitusten vaikutukset vaihtelisivat arvioiden mukaan suuresti toimialan mukaan. Palvelualojen arvioidaan kärsivän liikkumisrajoituksista eniten, kuten muutoinkin koronan takia. Pahimmin kärsineet alat ovat olleet taiteet, viihde ja virkistys, kuljetus ja varastointi sekä majoitus- ja ravitsemistoiminta. Monien palvelualojen toiminta keskeytyisi käytännössä liikkumisrajoitusten vuoksi.

Liikkumisrajoitusten aikana asiakkaita ei myöskään lähtökohtaisesti olisi ravintoloilla, hotelleilla ja erilaisilla henkilökohtaista palvelua tarjoavilla yrityksillä, luonnoksessa sanotaan.

Liikkumisrajoitusten uudet vaikutukset osuisivat erikoiskauppaan ja henkilökohtaista palvelua tarjoaviin yrityksiin eli kampaamoihin ja kauneudenhoitopalveluihin.

Vaatteiden, urheiluvälineiden ja muiden tavaroiden erikoiskauppa työllistää Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa yhteensä 13 900 työntekijää. Turun alueella erikoiskaupan ala työllistää noin 1 700 työntekijää

Henkilökohtaista palvelua tarjoavia yrityksiä on Helsingin, Espoon ja Vantaan alueella yhteensä noin 4 000, ja yritykset työllistävät noin 3 300 työntekijää. Turun alueella vastaavia yrityksiä on noin 750, ja ne työllistävät noin 650 työntekijää.

Ministeriö valmistelee uuden tuen

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo valmistelevansa pikaisesti mallin, jolla maksetaan korvauksia yrityksille, joihin liikkumisrajoitukset vaikuttavat.

Uusi tuki edellyttää ministeriön tiedotteen mukaan kustannustukilain muuttamista. Tuki kohdistettaisiin tiedotteen mukaan palkkojen ja vuokrien kaltaisten kustannusten kohtuulliseen korvaukseen.

Kustannustuen kolmas kierros on paraikaa eduskunnan käsittelyssä. Lakiin on tänä vuonna jo lisätty erillinen pykälä sulkemiskorvauksista ravintoloiden sulkemisen myötä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi jo aikaisemmin päivällä, että ministeriö valmistelee yritysten tukemista esitettyjen liikkumisrajoitusten vuoksi.

– Kun kyseessä on rajoitus, joka tulee vaikuttamaan elinkeinotoimintaan ja yritysten toimintaan, hallitus on valmistautunut siihen, että myös yrityksiä tuetaan tässä tilanteessa, ja tätä asiaa valmistellaan työ- ja elinkeinoministeriössä, Marin sanoi.

Elinkeinoelämän etujärjestöt ovat kritisoineet esitetyn lain aiheuttamia talousvaikeuksia. Torstaina muun muassa Kaupan liitto penäsi tuen saamista nopeasti sitä tarvitseville ja tukeen oikeutetuille yrityksille.

Hallitus antoi liikkumisrajoituksia koskevan lain eduskunnalle torstaina. Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman nopeasti. STT:n haastattelemat eduskuntalähteet kuitenkin arvioivat, ettei lakia hyväksytä ennen pääsiäistä. Lain on tarkoitus olla voimassa 14. toukokuuta asti.

Lakiesitys itsessään ei ota kantaa alueisiin, joita liikkumisrajoitus koskisi. Jos laki hyväksytään, hallitus päättää erikseen sitä koskevista alueista asetuksella.