Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsi jatkaa Astra Zenecan käyttöä yli 65-vuotiailla

Ruotsi jatkaa Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä yli 65-vuotiailla, Ruotsin kansanterveyslaitos kertoo. Ruotsi teki siis rokotteen suhteen saman ratkaisun kuin Suomi.

Sivuoireita ei ole todettu yli 65-vuotiailla, minkä lisäksi kyseiselle ikäryhmälle rokotteen tuoma suoja on tärkeämpi.

Ruotsi keskeytti Astra Zenecan rokotteen käytön viime viikolla varotoimenpiteenä verisuonitukostapausten takia. Euroopan lääkevirasto EMA on sittemmin todennut rokotteen turvalliseksi, mutta rokotteen mahdollista yhteyttä harvinaisiin sivuoireisiin selvitetään yhä.

Ruotsin kansanterveyslaitoksen tutkimustoiminnan johtajan Ulla Wändel Limingan mukaan EMA:lta on luvassa lopullinen päätös Astra Zenecasta pääsiäisen jälkeen.

– Nyt yritetään muun muassa ymmärtää, onko olemassa jokin mekaanisempi selitys sille mitä tapahtuu ja onko olemassa joitakin erityisryhmiä, jotka voidaan sulkea pois, Wändel Liminga sanoi.

Valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan nuorempien ryhmien kohdalla rokotteesta on saatu ristiriitaisia signaaleja, joten rokottamisesta on paras toistaiseksi pidättyä.

Tanska jatkaa Astra Zen ecan käyttötaukoa kolmella viikolla

Tanska jatkaa Astra Zenecan koronarokotteen käyttötaukoa kolmella viikolla, maan terveysviranomaiset kertovat. Rokotteen käyttötauko jatkuu siis ainakin huhtikuun puoliväliin saakka.

Tanskan terveysvirasto kertoi, etteivät asiantuntijat maassa ole vielä pystyneet sulkemaan pois rokotteen yhteyttä veritulppiin.

Rokotteen käyttö on ollut Tanskassa tauolla kolmen viikon ajan. Norjan päätöstä odotetaan perjantaina.

Euroopan lääkevirasto EMA julisti viime viikolla asiaa selvitettyään rokotteen turvalliseksi ja sanoi sen hyötyjen ylittävän haitat. Sen jälkeen osa rokotteen käytön keskeyttäneistä maista jatkoi sen käyttämistä.

Tanskassa on todettu pandemian aikana yli 227 000 tartuntaa ja yli 2 400 virukseen liittyvää kuolemaa. Maa tavoitteli alun perin kaikkien halukkaiden rokottamista kesäkuuhun mennessä, mutta Astra Zenecan käyttötauko on hidastanut rokotusohjelmaa.