Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden sanoi pyrkivänsä todennäköisesti toiselle kaudelle yhdessä Harrisin kanssa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, 78, sanoi torstaina ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan pyrkivänsä todennäköisesti myös toiselle presidenttikaudelle vuonna 2024. Hänen mukaansa varapresidenttiehdokkaana on tuolloinkin nykyinen varapresidentti Kamala Harris.

- Suunnitelmani on tehdä niin. Odotan tekeväni niin. Uskon kuitenkin kohtaloon, enkä tee tarkkoja suunnitelmia niin pitkäksi ajaksi eteenpäin, Biden sanoi.

Biden käsitteli tiedotustilaisuudessa koko joukkoa asioita, muun muassa joukkojen vetämistä Afganistanista, Yhdysvaltojen Kiina-suhdetta ja koronapandemian hoitoa.

Biden lupasi, ettei Kiinasta tule hänen presidenttikaudellaan maailman mahtavinta maata.

– Tulen kutsumaan demokraattisten maiden allianssin keskusteleman alueen tulevaisuudesta. Siinä tulemme tekemään selväksi, että Kiinan on toimittava sääntöjen mukaan, Biden sanoi.

Amerikkalaisjoukkojen vetämistä Afganistanista toukokuun alkuun mennessä presidentti ei luvannut, vaan sanoi sen olevan hyvin vaikeaa.

Bidenin edeltäjän Donald Trumpin mukaan kaikki joukot olisi vedettävä pois toukokuuhun mennessä.

Bidenin mukaan joukkojen vetämisestä sovitaan yhdessä sotilasliitto Naton kanssa, mutta ensi vuonna joukkoja ei enää maassa pitäisi olla.

Koronarokotteita 200 miljoonaa sadan päivän aikana

Koronapandemian torjunnassa ollaan Bidenin mukaan hyvässä vauhdissa: Yhdysvalloissa saadaan annettua 200 miljoonaa koronarokotusta presidentin ensimmäisen sadan virassaolopäivän aikana, Biden lupasi.

Määrä on kaksi kertaa suurempi kuin Bidenin vaalikampanjassaan lupaama.

– Tiedän, että se on kunnianhimoista, tuplasti se, mikä oli alkuperäinen tavoitteemme. Mikään muu maa ei ole päässyt edes lähelle sitä, mitä me olemme tekemässä, mutta uskon meidän pystyvän siihen, Biden sanoi.

Bidenin mukaan 1 400 dollarin koronatuen on saanut puolestaan jo sata miljoonaa amerikkalaista.

– Todellista rahaa ihmisten taskussa. Se auttaa lähes välittömästi, ja miljoonat muut tulevat saamaan rahansa hyvin pian, Biden lupasi uutiskanava CNN :n mukaan.

Biden puuttui myös Yhdysvaltain etelärajan siirtolaisongelmaan ja sanoi, ettei siinä ole mitään uutta. Bidenin mukaan hänen hallintonsa siirtolaispolitiikka on kuitenkin huomattavasti humaanimpaa kuin Trumpin hallinnon.

– En anna lasten nääntyä nälkään rajalla, presidentti lupasi.

Biden lupasi myös, että toimittajat pääsevät käymään rajalla siirtolaisten pidätyskeskuksissa, mutta ei kertonut, koska niin käy.