Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olkiluoto 3 sai polttoaineen latausluvan, sähköntuotannon on tarkoitus alkaa ensi vuoden helmikuussa – "Laitos on nyt kaikilta oleellisilta osiltaan valmis"

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori otti perjantaina ison askeleen kohti valmistumista, kun Säteilyturvakeskus (STUK) myönsi laitosyksikölle ydinpolttoaineen latausluvan.

STUKin mukaan Olkiluoto 3 täyttää sille asetetut turvallisuusvaatimukset ja sen turva- ja valmiusjärjestelyt ovat riittävät polttoaineen lataamiseksi reaktoriin.

Myös ydinaseiden leviämisen estämiseksi tarpeellinen valvonta on STUKin mukaan järjestetty asianmukaisesti ja ydinlaitoksen haltijan vahingonkorvausvastuu ydinvahingon varalta on järjestetty siitä säädetyllä tavalla.

Eurajoelle Satakuntaan valmistuva Olkiluoto 3 on polttoaineen latauksen alkamisesta lähtien käytössä oleva ydinvoimalaitos, STUK kertoi. Samalla laitoksen valvonta muuttuu käytössä olevan ydinvoimalaitoksen valvonnaksi.

Alun perin kolmosreaktorin piti valmistua 2009

Polttoaineen latausta seuraa usean kuukauden mittainen käyttöönottovaihe. Sen aikana ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voima (TVO) jatkaa laitoksen testaamista. Kaikkia laitoksen toimintoja ei ole voitu testata ilman reaktorissa olevaa polttoainetta.

STUK valvoo Olkiluoto 3:n käyttöönottovaihetta. TVO tarvitsee STUKin luvan edetäkseen käyttöönotossa vaiheesta seuraavaan.

TVO:n mukaan Olkiluoto 3:n reaktori on tarkoitus käynnistää tämän vuoden syyskuussa ja sähköntuotanto alkaisi lokakuussa. Säännöllisen kaupallisen sähköntuotannon on määrä alkaa helmikuussa 2022.

Lukuisista viivästymisistä kärsinyt Olkiluoto 3 käynnistyy yli vuosikymmenen myöhässä alkuperäisestä aikataulusta. Alun perin yksikön piti valmistua vuonna 2009.

Viimeisin lykkääntymisilmoitus tuli viime kesänä. Silloin TVO kertoi, että projektia olivat viivästyttäneet muun muassa hitaasti edenneet järjestelmätestaukset.

TVO arvioi, että sen kokonaisinvestointi Olkiluodon kolmosreaktoriin on noin 5,7 miljardia euroa. TVO jatkaa neuvotteluita laitostoimittajan eli Arevan ja Siemensin konsortion kanssa projektin loppuunsaattamisen ehdoista.

TVO teki ranskalaisen Arevan kanssa avaimet käteen -sopimuksen Olkiluoto 3:sta vuonna 2003. Laitoksen kiinteäksi hinnaksi sovittiin silloin kolme miljardia euroa.

Ydinvoiman osuus sähköntuotannosta yli 40 prosenttiin

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) iloitsi perjantaina Olkiluoto 3:n latausluvasta.

– Säteilyturvakeskuksen latauslupa Olkiluoto 3 -yksikölle on askel kohti mittavaa puhtaan sähkön tuotantoa, joka vähentää Suomen kasvihuonekaasupäästöjä arviolta useilla miljoonilla tonneilla. Samalla Suomen päästöttömän sähköntuotannon osuus nousee jo 90 prosenttiin, Lintilä sanoi tiedotteessa.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Olkiluoto 3:sta tulee Pohjoismaiden ja Baltian sähkömarkkinoiden suurin voimalaitosyksikkö ja Euroopan suurin ydinvoimayksikkö. Ydinvoiman osuus Suomen sähköntuotannosta nousee Olkiluoto 3:n käyttöönoton myötä yli 40 prosenttiin.

TVO:n mukaan Olkiluoto 3 tulee tuottamaan noin 14 prosenttia Suomen sähkön tarpeesta. Yhtiön mukaan Olkiluoto 3 on "Suomen suurin ilmastoteko".

– Polttoaineen lataukseen pääseminen on ensimmäinen iso askel uuden ydinvoimalaitoksen käynnistämisessä ja askel kohti Suomen suurinta ilmastotekoa. Tämä on osoitus siitä, että laitos on nyt kaikilta oleellisilta osiltaan valmis, TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua sanoi tiedotustilaisuudessa.

TVO:n mukaan latausluvan saaminen on historiallinen tapahtuma paitsi yhtiölle myös koko Suomelle.

– Suomessa on viimeksi tällainen tapahtuma ollut vuonna 1979, jonka jälkeen Olkiluoto 2 vuonna 1980 saatiin käyttöön, Tanhua sanoi.