Armenian pääministeri eroaa, mutta jatkaa väliaikaisena pääministerinä – eroa on vaadittu siitä asti, kun hän allekirjoitti tulitaukosopimuksen Azerbaidzhanin kanssa

Armenian pääministeri Nikol Pashinjanin eroa on vaadittu siitä asti, kun hän marraskuussa allekirjoitti Venäjän välittämän tulitaukosopimuksen Azerbaidzhanin kanssa kuusiviikkoisen Vuoristo-Karabahin sodan jälkeen. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Armenian pääministeri Nikol Pashinjan kertoo eroavansa ensi kuussa. Hän aikoo kuitenkin jatkaa väliaikaisena pääministerinä kesäkuun ennenaikaisiin vaaleihin asti.

Armenian vaalilakien mukaan Pashinjanin pitää jättää tehtävänsä huhtikuun loppuun mennessä, jotta ennenaikaiset vaalit voidaan järjestää.

Pashinjanin eroa on vaadittu siitä asti, kun hän marraskuussa allekirjoitti Venäjän välittämän tulitaukosopimuksen Azerbaidzhanin kanssa kuusiviikkoisen Vuoristo-Karabahin sodan jälkeen. Sopimuksessa Armenia joutui pakon edessä luopumaan alueista, mutta Armenian nationalistipiirit ovat syyttäneet Pashinjania huonosta sopimuksesta ja kansallisen nöyryytyksen aiheuttamisesta.

Todellisuudessa Armenialla ei ollut sodassa mitään mahdollisuuksia Turkin tukemaa ja öljyrahoillaan armeijaansa uudistanutta Azerbaidzhania vastaan.

Pashinjan ilmoitti ennenaikaisten vaalien järjestämisestä aiemmin tässä kuussa sen jälkeen, kun hänen eroaan oli vaadittu lukuisissa mielenosoituksissa. Hänen uskotaan pysyvän vallassa vaalien jälkeenkin, mutta todennäköisesti hän tarvitsee hallitukseensa jonkin tukipuolueen.

Nopea suosion menetys

Pashinjan myös nousi valtaan mielenosoituksissa. Hän oli vuoden 2018 korruption vastaisten protestien keskushahmo, jolla oli vankka tuki uudistusmielisten keskuudessa. Hänen suosionsa kuitenkin romahti Vuoristo-Karabahin sodan aikana ja jälkeen.

Pashinjan on puolustautunut sanomalla, ettei hänellä ollut vaihtoehtoja tulitauon hyväksymiselle, koska muuten Armenian joukot olisivat kärsineet vielä suurempia tappioita.

Viime kuussa maan sisäpoliittinen kriisi tavoitti lakipisteensä, kun Pashinjan erotti maan puolustusvoimien komentajan ja syyttä tätä sotilasvallankaappauksen suunnittelusta.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut