KKV: Pankki- ja vakuutusalan bonusten kilpailua vääristävä verotuki poistettava

KKV:n johtaja Maarit Taurula sanoo, että verotuen vuoksi huomattavan suuret, esimerkiksi asuntolainoista maksettavat bonukset jäävät verotuksen ulkopuolelle. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) ehdottaa valtiovarainministeriölle pankki- ja vakuutusalan bonusten verotuen poistamista. Virasto katsoo tiedotteessaan, että verotuki vääristää vakuutusyhtiöiden välistä kilpailua.

KKV:n mukaan verotuki suosii yhtä yritystä, OP-ryhmää , muiden yritysten kustannuksella. Bonusten verokohtelun aiheuttama verotuki on suuruudeltaan arviolta 100 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä Verohallinnon tulkinta on, että bonukset ovat verottomia, jos ne käytetään saman yrityksen palvelu- tai vakuutusmaksuihin.

– Verotuen vuoksi huomattavan suuret, esimerkiksi asuntolainoista maksettavat, bonukset jäävät verotuksen ulkopuolelle. Kun bonukset käytetään vakuutusmaksuihin, vääristää tämä vakuutusyhtiöiden keskinäistä kilpailua, kuvailee KKV:n johtaja Maarit Taurula.

KKV selvitti pari vuotta sitten vakuutusyhtiö Ifin pyynnöstä, rajoittaako OP-ryhmän bonusjärjestelmä kilpailua vahinkovakuutusmarkkinoilla merkittävästi kuluttajien vahingoksi. Tuolloin ei löytynyt näyttöä määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut