Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Biontech pystyy valmistamaan arvioitua enemmän rokoteannoksia tänä vuonna – Rokotukset Astra Zenecan rokotteella keskeytetään Berliinissä alle 60-vuotiailla

Saksalainen Biontech ja yhdysvaltalainen Pfizer pystyvät valmistamaan koronavirusrokotettaan tänä vuonna aiemmin arvioitua enemmän, Biontech kertoi tiistaina.

Biontechin mukaan rokotetta pystytään näillä näkymin valmistamaan tämän vuoden aikana 2,5 miljardia annosta, mikä on 25 prosenttia odotettua enemmän.

Tuotantomäärän kasvattaminen johtuu etenkin uudesta tuotantolaitoksesta, jonka Biontech avasi hiljattain Marburgiin Saksaan. Ensimmäiset Marburgissa valmistetut rokotteet toimitetaan huhtikuun jälkipuoliskolla, ja laitoksen tuotantokapasiteetin odotetaan olevan jopa miljardi rokoteannosta vuodessa.

Pfizerin ja Biontechin rokotetta valmistetaan myös Pfizerin tehtaalla Belgiassa sekä kolmessa tehtaassa Yhdysvalloissa.

Rokotteen tuotantovauhtia on kiihdyttänyt aiempiin arvioihin nähden myös tuotantoprosessin tehostaminen sekä se, että rokottajat ovat alkaneet ottaa yhdestä rokotepullosta kuusi annosta aiemman viiden sijasta.

Biontech kertoo, että 23. maaliskuuta mennessä rokotetta oli toimitettu yli 200 miljoonaa annosta yli 65 maahan. Rokote on käytössä myös EU-maissa kuten Suomessa.

Pfizerin ja Biontechin rokote perustuu uuteen mRNA-teknologiaan ja oli ensimmäinen käyttöluvan länsimaissa saanut koronarokote viime vuoden lopulla. Rokotetta annetaan kaksi annosta. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että rokote ehkäisee vakavan covid-19-taudin ohella tehokkaasti myös viruksen tartuttamista.

Biontech kertoi tiistaina tehneensä viime vuonna 15,2 miljoonan euron nettotuloksen. Edellisvuonna yhtiö oli tehnyt tappiota 179 miljoonaa euroa.

"Ellemme rokota koko maailmaa, jätämme tilaa useammille ja useammille mutaatioille"

Päivitettyjä koronavirusrokotteita saatetaan tarvita jo vuoden sisällä, kertoo johtavilla asiantuntijoilla teetetty kansainvälinen kysely. Kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista epidemiologeista, virologeista ja tartuntatautiasiantuntijoista arvioi, että nykyinen rokotesukupolvi voi menettää tehonsa uusia virusmuunnoksia vastaan alle vuodessa.

Kyselyn teetti kansalaisjärjestöjen yhteenliittymä People's Vaccine Alliance, ja siitä uutisoi muun muassa Guardian . Kyselyyn vastasi 77 tutkijaa arvostetuista yliopistoista. Osa tutkijoista arvioi, että uusia rokotteita voidaan tarvita jo alle yhdeksän kuukauden päästä.

Alhainen rokotuskattavuus monissa maissa lisää todennäköisyyttä rokotteet päihittävien mutaatioiden syntymiselle.

– Ellemme rokota koko maailmaa, jätämme tilaa useammille ja useammille mutaatioille. Niistä voi syntyä muunnoksia, jotka voivat pärjätä nykyisille rokotteillemme ja vaatia lisäannoksia, sanoo epidemiologian professori Gregg Gonsalves Yalen yliopistosta.

Nykyisistä rokotteista Pfizerin - Biontechin rokote ja Modernan rokote perustuvat mRNA-teknologiaan, joka tekee rokotteiden muokkaamisesta uusia muunnoksia vastaan suhteellisen nopeaa.

Eri maiden rokoteohjelmissa suuria eroja

People's Vaccine Alliance ajaa rokotteiden tasaisempaa jakamista eri maiden kesken. Yhteenliittymään kuuluvat muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty ja hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam.

Joissakin vauraissa länsimaissa kansalaisten rokottaminen on hyvässä vauhdissa. Suuressa osassa maailmaa rokotusohjelmissa ollaan kuitenkin vasta aivan alkutekijöissä, eikä kaikissa maissa ole edes vielä aloitettu rokottamista.

Köyhempien maiden rokotehankintojen tukemiseksi tarkoitetun covax-ohjelman tavoitteena on turvata rokotukset vähintään 27 prosentille näiden maiden asukkaista tämän vuoden aikana. Se on kuitenkin vielä liian alhainen taso, jotta viruksen leviäminen voitaisiin tehokkaasti estää.

Maailman terveysjärjestö WHO on muistuttanut, että viruksen kukistamiseksi tarvitaan maailmanlaajuista rokotuskattavuutta.

Rokotukset Astra Zenecan rokotteella keskeytetään Berliinissä alle 60-vuotiailla

Rokotukset Astra Zenecan koronarokotteella on keskeytetty Berliinissä alle 60-vuotiailla. Keskeyttämisen syyksi kerrotaan uudet tiedot rokotteen haittavaikutuksista.

Berliinin terveyssenaattorin Dilek Kalaycin mukaan kyse on varotoimesta, kunnes liittovaltion terveysviranomaisilta tulee virallinen suositus.

Hän sanoi, ettei Berliinissä ole ollut rokotteen aiheuttamia vakavia haittavaikutuksia.

Saksan rokotteita säätelevä Paul Ehrlich -instituutti (PEI) on raportoinut 31 veritulppatapauksesta ihmisillä, jotka ovat saaneet Astra Zenecan koronarokotteen, kertoo aikakauslehti Der Spiegel .

Itävalta neuvottelee Sputnik-rokotteiden ostosta

Itävalta sanoo neuvottelevansa Venäjän kanssa mahdollisesta Sputnik V -koronarokotteiden ostosta. Kyse olisi miljoonasta rokoteannoksesta.

Itävallan liittokanslerin toimistosta kerrotaan, että helmikuun loppupuolella alkaneet neuvottelut koskevat 300 000 rokoteannoksen toimittamista huhtikuussa, 500 000 annoksen toimittamista toukokuussa sekä 200 000 annoksen toimittamista kesäkuun alkupuolella.

Liitokanslerin toimiston mukaan sopimusta ei kuitenkaan ole vielä solmittu.

Sputnik V:lle on haettu käyttölupaa Euroopan lääkevirastolta EMA:lta, mutta lupakäsittely on vielä kesken.

EU:n jäsenvaltioista Unkari on jo aloittanut rokotukset Sputnik V:llä. Myös Tshekki ja Slovakia ovat tilanneet rokotetta ja ilmoittaneet, etteivät aio odottaa lääkeviraston hyväksyntää.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.