Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saattohoitoyrityksen entistä toimitusjohtajaa syytetään potilaan murhasta – käräjäoikeus antaa tuomion

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa tänään tuomion saattohoitoyrityksen omistajien raskaista rikossyytteistä.

Syyttäjä vaatii Kotisairaala Luotsin toimitusjohtajana toimineelle sairaanhoitajalle elinkautista vankeusrangaistusta. Miestä syytetään muun muassa 96-vuotiaan potilaan murhasta ja kahden muun potilaan törkeästä pahoinpitelystä.

Myös henkilöstöjohtajana toiminutta lääkäriä syytetään rikoksista. Hänelle syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta.

Noin 50-vuotias sairaanhoitaja ja noin 40-vuotias lääkäri olivat ennen pariskunta. Molemmat kiistävät kaikki heihin kohdistuneet syytteet.

Turun kaupunki osti Luotsilta muun muassa kotisaattohoitopalveluita vuosina 2011–2014.

Uhrin hengitys salpaantui lääkkeistä

Murhasyytteen mukaan 96-vuotias mies oli saattohoidossa palvelutalossa, missä Luotsi vastasi hänelle annetusta injektiokipulääkityksestä. Syytetty sairaanhoitaja antoi uhrille useita eri lääkeaineita, kunnes uhrin hengitys salpaantui, tämä meni elottomaksi ja menehtyi, syytteessä sanotaan.

Syytteen mukaan mies oli tietoinen hoitavan lääkärin uhrille määräämästä kipulääkityksestä sekä uhrille aiemmin päivällä annetusta lääkityksestä.

Mies kiistää, että potilas olisi kuollut hänen lääkintätoimiensa takia. Hänen mukaansa kuolema liittyi potilaan sairauksiin.

Miestä syytetään myös muun muassa kahden potilaan törkeästä pahoinpitelystä. Molemmissa tapauksissa mies oli mennyt hoitamaan saattohoidossa ollutta potilasta tämän kotiin, ja syyttäjän mukaan antanut uhreille heille kuulumattomia lääkkeitä.

Virkamiehille vaaditaan tuntuvia sakkoja

Miestä vastaan on nostettu syytteet myös törkeästä väärennyksestä ja törkeästä huumausainerikoksesta ja molempia vastaan törkeästä kiskonnasta. Lisäksi naislääkäriä syytetään törkeästä väärennyksestä.

Neljää Turun kaupungin entistä tai nykyistä virkamiestä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjän mukaan he laiminlöivät valvonnan, minkä takia Luotsin potilaiden turvallisuus vaarantui.

Poliisin tietojen mukaan Turun kaupunki ulkoisti Luotsille noin 185 potilaan hoidon. Tarjouskilpailussa yhtiö oli selvästi halvin.

Syyttäjän mukaan virkamiesten laiminlyönneistä johtuen Luotsilta puuttui asianmukaisen koulutuksen saanutta henkilökuntaa, henkilökuntaa oli liian vähän ja potilasmerkinnät olivat niin puutteelliset, ettei niistä voitu todeta annettuja hoitotoimenpiteitä tai seurata lääkkeiden käyttöä.

Virkamiehille vaaditaan tuntuvia sakkorangaistuksia. Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen.