Rakennusalan työntekijöillä on ammattiryhmistä nyt suurin riski sairastua koronaan

Koronaohjeita rakennustyömaalla Helsingin Jätkäsaaressa. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Rakennusalan työntekijöillä on ammattiryhmistä nyt suurin riski sairastua koronaan. Näin kertoo Helsinki Graduate School of Economics -tutkimusyksikön raportti. Vielä viime vuoden keväällä ja syksyllä suurin sairastumisriski oli terveydenhuollon työntekijöillä.

Terveydenhoitoalalla työskentelevien sijaan suurin tartuntariski on nyt rakennusalan ammateissa maalareista sähköasentajiin. Yksi selittävä tekijä voi olla vuodenvaihteessa alkaneet rokotukset terveydenhuollon ammattilaisille, sanoo tutkimusryhmää johtava Turun yliopiston professori Mika Kortelainen tiedotteessa.

Tänä keväänä terveydenhuollon työntekijöistä vain lähihoitajat ovat niiden 25 ammattiryhmän joukossa, joilla on suurin riski sairastua koronaan.

Yhteistä vertailun kärjessä oleville ammateille on se, että ne ovat melko pienipalkkaisia ja mahdollisuudet etätöihin ovat heikot.

Sairastumisriskin analyysissä on otettu huomioon muut tartuntariskiin mahdollisesti vaikuttavat taustatekijät, kuten sukupuoli, ikä, syntyperä ja kotikunta. Kuitenkin esimerkiksi asuinolosuhteissa ja testauksessa voi olla ammattiryhmittäisiä eroja, joita ei ole otettu huomioon. Ei ole tiedossa, onko tartunnan lähde peräisin työstä vai sen ulkopuolelta.

Tartunnat yleisimpiä kaikkein pienituloisimpien keskuudessa

Ammattiryhmistä rakennusten viimeistelytyöntekijät ja rakennustyöntekijät sekä sanomalehtien jakajat ja lähetit erottuvat selvästi tartuntaosuuksien suhteen, ja heidän keskuudessaan tartuntoja on havaittu yli 1,5 prosentilla alkuvuoden aikana.

Esimerkiksi peruskoulujen alaluokkien opettajat ja lastentarhaopettajat tai ammatillisen koulutuksen opettajat eivät ole niiden 25 ammattiryhmän joukossa, joissa tartuntariski on suurin.

Koronatartunnan saaneita on selvästi eniten ensimmäisessä tulokymmenyksessä eli kaikkien pienituloisimpien joukossa sekä syksyllä että viime kuukausina.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut