Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanavaviranomainen: Suezin kanavan laivasuma on purkautunut

Suezin kanavan laivasuma on purkautunut, kertoo kanavaa hallinnoivan viranomaistahon johtaja Osama Rabie tiedotteessaan. Jonossa oli enimmillään yli 400 alusta sen jälkeen, kun 400-metrinen Ever Given -konttialus oli juuttunut kanavan tukkeeksi poikittain.

Konttialus saatiin irrotettua pohjasta maanantaina, minkä jälkeen tukos alkoi purkautua. Alus ehti olla lähes viikon poikittain jumissa Suezin kanavassa ja esti liikenteen kumpaankin suuntaan. Sulku keräsi yli 400 alusta Välimeren ja Punaisenmeren päätyihin.

Konttialuksen irrottamisessa tarvittiin toistakymmentä hinaajaa. Hiekkaa ruopattiin kanavan pohjasta noin 30 000 kuutiometrin verran.

Suezin kanavan läpi kulkee yli kymmenen prosenttia maailman merirahdista, joten kanavan tukossa oleminen aiheutti merkittävää haittaa maailmankauppaan. Vaihtoehtoinen reitti Afrikan ympäri, jonka jotkut laivat jo valitsivat, on jopa kaksi viikkoa pidempi kuin Suezin kautta oikaiseminen. Tukos viivytti joka päivä lähes 10 miljardin dollarin arvosta rahtia.

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi on luvannut kanavaan investointeja, jotka estävät tilanteen toistumisen. Kanavaviranomaisen mukaan ostoslistalla on esimerkiksi uusia hinaajia ja ruoppaajia.

Sekä presidentti että satamaviranomaiset ovat kuitenkin sulkeneet pois kanavan leventämisen sen eteläosasta, johon konttialus jumiutui.

Egypti levensi kanavan pohjoisosaa vuosina 2014–15. Projektille tuli hintaa miljarditolkulla, mutta Egyptin kanavasta saamat tulot eivät juuri kasvaneet.