Pohjois-Irlannissa levottomuuksia – unionistit hyökkäsivät poliiseja vastaan

Poliisin paikallisjohdon mukaan mellakoimassa oli viime yönä kolmisenkymmentä miestä, joista osa oli naamioitunut. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Pohjois-Irlannissa Britannia-mieliset unionistit polttivat autoja ja heittelivät molotovin cocktaileilla poliiseja viime yönä Belfastin pohjoisessa lähiössä, Pohjois-Irlannin poliisi kertoo. Levottomuudet olivat jatkoa edellisen yön mellakoinnille toisessa unionistien asuttamassa lähiössä.

Poliisin paikallisjohdon mukaan mellakoimassa oli viime yönä kolmisenkymmentä miestä, joista osa oli naamioitunut. Poliisi otti kiinni 47-vuotiaan miehen, joka pysyy toistaiseksi pidätettynä.

Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin unionistit ovat olleet tyytymättömiä Britannian pääministerin Boris Johnsonin junailemaan brexit-sopimukseen. Sopimuksessa Pohjois-Irlannin huteraa rauhaa pyritään turvaamaan estämällä niin sanotun kovan rajan muodostuminen Pohjois-Irlannin ja EU:hun kuuluvan Irlannin välille.

Sopimuksen ansiosta Irlannin rajalla ei tehdä raja- ja tullitarkastuksia, mutta samalla kova raja on siirtynyt Pohjois-Irlannin ja Britannian välille. Unionistien mielestä kauppaesteiden muodostaminen Britannian ja Pohjois-Irlannin välille heikentää Pohjois-Irlannin suhdetta muuhun Britanniaan.

Lisäksi tunnelmaa Pohjois-Irlannissa on kiristänyt se, että aiemmin viikolla 24:ää itsenäisyysmielisen Sinn Fein -puolueen jäsentä vastaan ei nostettu syytettä Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n merkittävän jäsenen hautajaisiin osallistumisesta. Osallistuminen hautajaisiin rikkoi alueen koronarajoituksia.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut