Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan presidentti haluaa maansa nopeasti Natoon antaakseen viestin Venäjälle – Venäjän mielestä se vain pahentaisi Itä-Ukrainan kriisiä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti tiistaina sotilasliitto Natoa ja sen pääsihteeriä Jens Stoltenbergiä nopeuttamaan prosessia Ukrainan Nato-jäsenyydestä. Zelenskyin mukaan tämä antaisi Venäjälle selvän viestin.

Hän ja Stoltenberg puhuivat tänään puhelimitse. Puhelun jälkeen lähettämässään tviitissä Zelenskyi sanoi, että Ukraina on sitoutunut tekemään Naton edellyttämiä uudistuksia puolustusjärjestelyissään.

– Mutta uudistukset yksin eivät pysäytä Venäjää. Nato on ainoa keino lopettaa sota Donbassissa, hän kirjoitti.

Venäjä reagoi nopeasti Zelenskyin ulostuloon ja sanoi Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin suulla, että Ukrainan Nato-jäsenyys vain pahentaisi Ukrainan tilannetta.

– Epäilemme vahvasti, että tämä auttaisi Ukrainaa ratkaisemaan sisäisen ongelmansa. Meidän näkökulmastamme tämä vain pahentaisi tilannetta, hän sanoi.

Peskovin mukaan sodan riepomassa Itä-Ukrainassa asuvat ihmiset eivät halua Ukrainan liittyvän sotilasliittoon.

Tulitaistelua Itä-Ukrainassa

Ukrainan armeija kertoo kahden ukrainalaissotilaan kuolleen tulituksessa Itä-Ukrainassa Luhanskissa maanantaina. Armeijan mukaan heidän asemiinsa ammuttiin pienaseiden lisäksi erilaisilla kranaatinheittimillä ja raskailla konekivääreillä, ja ukrainalaiset vastasivat omalla tulituksellaan.

Kuolemista kertoi aiemmin uutistoimisto Reuters.

Armeija syyttää sotatoimista Venäjää, mutta Venäjä on kiistänyt joukkojensa olevan Itä-Ukrainassa. Maiden välit kiristyivät viime viikolla huomattavasti, ja Venäjä on tuonut runsaasti joukkojaan maiden rajalle sekä miehitetylle Krimin niemimaalle.

Ukrainan armeija kertoo myös kuudesta muusta tulitaukorikkomuksesta maanantain aikana ja sanoo raportoineensa ne Etyjin sotilastarkkailijoille.

EU ja Yhdysvallat tukevat Ukrainaa

Euroopan unionin ulkosuhteita johtava Josep Borrell ilmaisi sunnuntaina unionin tuen Ukrainalle. Hän ilmaisi unionin olevan erittäin huolissaan venäläisjoukkojen liikehdinnästä Ukrainan rajojen tuntumassa.

– Seuraamme suurella huolella Venäjän sotilaallista toimintaa Ukrainan ympärillä, Borrell tviittasi Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban kanssa käydyn puhelinkeskustelun jälkeen.

– Järkkymätön tuki EU:lta Ukrainan suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle.

Ukrainaa tukeva Yhdysvaltojen ulkoministeriö on varoittanut Venäjää olemaan uhkailematta Ukrainaa.

– Olemme huolissamme Venäjän viime aikoina kasvaneista aggressiivisista ja provokatiivisista toimista Itä-Ukrainassa. Vastustamme aggressiivisia toimia, joiden tavoitteena on pelotella tai uhkailla kumppanimaatamme Ukrainaa, ulkoministeriön tiedottaja Ned Price sanoi aiemmin medialle uutistoimisto AFP:n mukaan.

Venäjä on ilmoittanut aikovansa ottaa käyttöön "lisätoimia", jos jännitteet kiristyvät sen raja-alueilla Ukrainassa. Asiasta on kertonut Kremlin tiedottaja Peskov. Jos länsi lähettää joukkoja Ukrainaan, aiheuttaisi tämä Peskovin mukaan lisätoimien tarvetta alueen turvallisuuden takaamiseksi.

Venäjän ja Ukrainan välinen konflikti on jatkunut vuodesta 2014. YK:n mukaan yli 13 000 ihmistä on kuollut konfliktin aikana.

---

Lähteenä myös AFP.