Brexit halvaannutti Britannian au pair -järjestelmän

Britannian työssäkäyvien vanhempien lastenhoidon tärkeä tukipilari, au pair -järjestelmä, on vakavasti uhattuna brexitin jälkeen. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Britannian työssäkäyvien vanhempien lastenhoidon tärkeä tukipilari, au pair -järjestelmä, on vakavasti uhattuna brexitin jälkeen. Tilanne luo paineita brittiperheisiin ja pakottaa äitejä harkitsemaan työssäkäynnin lopettamista.

Järjestelmä salli EU-maiden nuorten lastenhoitajien asua brittiperheissä esteettömästi vuoden 2020 loppuun. Sitten tuli jyrkkä muutos, joka edellyttää muun muassa työviisumia.

– Brexit tappoi liiketoimintamme. Tilanne on hyvin surullinen, kertoi Cynthia Cary Rainbow Au Pairs -toimistosta, joka sijaitsee Lontoon eteläpuolella.

Uusien työehtojen mukaan EU-maiden au pairien on nyt ansaittava vähintään 20 000 puntaa (23 500 euroa) vuodessa, jotta työviisumi Britanniaan heltiää.

Aiemmin au pairille on annettu tyypillisesti 5 000 puntaa vuodessa.

Caryn mukaan hänen toimistonsa hakemukset ovat huvenneet tammikuusta lähtien 90 prosenttia.

Britti lastenhoitajana liian kallis?

Au pairit ovat hoitaneet Clare Jamesin kahta poikaa ​​viimeiset kymmenen vuotta. Hän kertoo saaneensa seuraavaa lukuvuotta varten vain yhden hakemuksen. Kunakin edeltäneenä vuonna au pair -tarjokkaita oli noin 15.

Jamesin mukaan brittiläisen lastenhoitajan kustannukset, noin 2 000 puntaa kuukaudessa, ovat kohtuuttoman kalliit useimmille maan lapsiperheille.

– Jos emme löydä ketään, joko minun tai mieheni on lopetettava työssäkäynti. Tämä on todellinen häpeä nuorille ja ahkerille perheille.

Aurelie Nuret, joka asuu Länsi-Lontoon Fulhamissa, sanoo ettei hänellä ollut aavistustakaan kuinka alueella pärjätään kesäkuukausien aikana.

– Tässä naapurustossa äitien työssäkäynti perustuu au pairien pestaamiseen, Nuret korostaa.

Toivonkipinä on ollut ajatus siitä, että EU-maiden au pairit saisivat Britanniassa samanlaisen aseman, jonka nuorten liikkuvuusohjelma antaa Australiasta ja Kanadasta saapuville.

Cynthia Cary ei ole tämänkään suhteen kovin toiveikas.

– Hallitus ei todellakaan kuuntele meitä. Olemme voimattomia.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut