Hallituslähde STT:lle: Rokotuspassi voisi tulla matkailuun muttei ehtona ravintolassa käyntiin, kokoomus käyttäisi laajasti

Pääministeri Sanna Marin (sd.) Säätytalolla. Markku Ulander / LEHTIKUVA

Saila Kiuttu, Mia Peltola / STT

Hallitus pohtii mahdollisuutta edistää rokotuspassin käyttämistä matkailussa, kerrotaan hallituslähteestä STT:lle. Rokotuspassia ei kuitenkaan harkita kotimaan palveluiden, kuten kampaamoiden, ravintoloiden ja kirjastojen, käytön ehtona.

Torstaina pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi asiaa toimittajille Säätytalolla, jossa eduskuntapuolueet olivat koolla käsittelemässä hallituksen suunnitelmaa koronarajoitusten asteittaiseksi purkamiseksi.

– Lähtökohta pitää olla se, että suomalaisilla on oikeus käydä kirjastossa ja kampaamossa, kun nämä paikat ovat auki, riippumatta siitä, ovatko he saaneet rokotteen vai eivät.

Torstai-iltana Marin kertoi Twitterissä , että rokotuspassin käyttämistä tapahtumien osalta voidaan selvittää. Hänen mukaansa matkailuun rokotustodistus on tärkeä väline, jota hallitus tukee ja edistää.

Hallituksessa tiettävästi pelätään rokotuspassin aiheuttavan muun muassa yhdenvertaisuusongelmia, koska eri ikäluokat olisivat erilaisessa asemassa keskenään. Marin sanoikin, että hänestä olisi kohtuutonta, jos nuoret eivät voisi käyttää yhteiskunnan palveluita sen takia, että sattuvat olemaan rokotusjärjestyksessä häntäpäässä.

Passin luominen ei Marinin mukaan olisi edes ajallisesti välttämättä tarkoituksenmukaista, sillä väestön pitäisi olla laajasti kesä-heinäkuussa ainakin kertaalleen rokotettu.

Oppositiopuolue kokoomus vaikutti olevan hyvin eri linjoilla hallituksen kanssa. Rokotuspassi olisi puolueesta merkittävä työkalu Suomen turvallisessa avaamisessa.

– Se olisi sellainen työväline, jolla saataisiin ravintoloita auki ja tapahtumatuottajille töitä ja meidän seniorimme, jotka ovat saaneet jo rokotteen, voisivat käydä museossa ja teatterissa, sanoi puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo Säätytalolla.

Suunnitelma julki perjantaina

Marinin mukaan ravintoloiden täyssulusta on tarkoitus näillä näkymin luopua 18. päivä tätä kuuta. Ravintoloiden sulkua on jatkettu pahimmilla epidemia-alueilla jo kerran. Nykyinen voimassa oleva kolmen viikon jakso päättyy ensi viikon lopussa.

Marin korosti, että ravintoloihin on kaavailtu täyssulun jälkeen tiukkoja rajoituksia aukioloon, anniskeluun ja asiakaspaikkamääriin. Rajoitukset ovat eduskunnan käsittelyssä.

Hallitus- tai oppositiopuolueista ei avattu medialle exit-keskustelun yksityiskohtia. Hallitus muokkaa vielä kokonaisuutta esitettyjen huomioiden perusteella. Perjantaina hallituksen suunnitelma on tarkoitus julkaista ja lähettää viikon pituiselle kommenttikierrokselle.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut