Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksan kristillisdemokraatit pohtivat tarjokastaan liittokansleriksi – uutistoimiston mukaan Markus Söder sanoo olevansa valmis ehdokkaaksi

Baijerin osavaltion pääministeri Markus Söder on valmis Saksan kristillisdemokraattisen (CDU/CSU) puolueen liittokansleriehdokkaaksi. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP:lle CDU:n kokouslähde.

Söderin kerrotaan sanoneen sunnuntaisessa CDU:n kokoontumisessa, että hän on valmis ehdokkaaksi, mikäli puolue on valmis tukemaan häntä.

Söder on lisäksi CDU:n sisarpuolueen CSU:n johtaja.

Saksan nykyinen liittokansleri Angela Merkel jättää paikkaansa syksyn liittopäivävaalien jälkeen.

Söderin ilmoitus tarkoittaa sitä, että hän olisi valmis haastamaan CDU:n puheenjohtajan Armin Laschetin, 60. Poukkoileva koronapandemian hoito ja puolueen riveissä paljastuneet maskikauppaskandaalit ovat romahduttaneet kristillisdemokraattien suosion, eivätkä kaikki puolueessa pidä Laschetia riittävän karismaattisena ehdokkaana kansleriksi.

Sekä Laschet että Söder pitävät tänään puheen, jota pidetään tärkeänä suunnannäyttäjänä kisassa, vaikka kumpikaan ei ole virallisesti vielä edes kertonut tavoittelevansa liittokanslerin pestiä.

Vaikutusvaltainen Bild-lehti nimesikin viikonlopun kokouksen "ehdokkaiden tuomionpäiväksi", vaikka mitään valintoja ei todennäköisesti tehdäkään. CDU:n parlamenttiryhmän johtaja Ralph Brinkhaus sanoi perjantaina, että puolueen tulisi nimetä liittokansleriehdokkaansa kahden viikon sisällä.

Vihreät hengittävät niskaan

Laschet yritti taannoisessa haastattelussa pönkittää asemaansa sanomalla, että kristillisdemokraatit valitsevat ehdokkaan, joka parhaiten sopii puolueen vaaliohjelmaan.

Söder iski kuitenkin heti takaisin keskiviikon Spiegel-lehden haastattelussa, jossa hän sanoi, että liittokanslerilla on oltava koko kansan, ei ainoastaan puolueen, tuki.

Söderin kanta on ymmärrettävä, sillä taannoisessa ARD-yhtiön julkistamassa mielipidemittauksessa noin 54 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että Söder olisi hyvä ehdokas. Laschetia tuki vain 19 prosenttia.

Lisää päänvaivaa kristillisdemokraateille aiheuttaa se, että suosiotaan huimasti kasvattaneet vihreät ovat nousseet jo aivan CDU:n kannoille mielipidemittauksissa. Puolueväki joutuu tosissaan pohtimaan, miten estää se, että liittokansleriksi nousee joku muu kuin CDU:n ehdokas ensi kertaa sitten vuoden 2005.

Seuraava liittokansleri voisikin silloin olla jompikumpi vihreiden kahdesta puheenjohtajasta: kansainvälisen oikeuden asiantuntija Annalena Baerbock tai kirjailija ja filosofian tohtori Robert Habeck.