Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Sudeksi epäillystä eläimestä lisähavaintoja pääkaupunkiseudulta

Viikonloppuna pääkaupunkiseudulla tehdyt havainnot sudeksi epäillystä eläimestä saivat jatkoa maanantaina.

Suden näköinen eläin oli ilmoitusten mukaan havaittu aamulla Vantaan Hiekkaharjussa ja Koivukylän suunnalla ja sen jälkeen Helsingin Suutarilassa.

Puoliltapäivin eläimestä saatiin vahvistamaton havainto puolestaan Espoon Bembölen tienoilta.

Länsi-Uudenmaan poliisin tietojen mukaan eläin näytti olevan matkalla oikeaan suuntaan eli pohjoiseen ja pois pääkaupunkiseudulta.

– Nyt eläimen pitää antaa kulkea rauhassa, jottei se hätäänny ja käänny takaisin etelään, Länsi-Uudenmaan poliisista vedottiin yleisöön.

Tutkimusprofessori Ilpo Kojola Luonnonvarakeskuksesta (Luke) arvioi STT:lle, että eläin on käytöksen ja ulkonäön perusteella viime vuoden keväänä syntynyt nuori susi. Kojola ei pidä kovinkaan todennäköisenä, että kyseessä olisi koiran ja suden jälkeläinen, niin kutsuttu koirasusi.

– Jos pitäisi arpoa näiden kahden vaihtoehdon välillä, onko se jonkun ihmisen hoidossa ollut eläin tai villi susi, kyllä minä päädyn suteen. Tämän eläimen käyttäytyminen viittaa siihen, että sillä ei ole ollut mitään kontaktia ihmiseen.

Pesivä kanta nyt myös etelässä

Kojola toteaa, että vuoden ikäiset sudet lähtevät yleisesti juuri tähän aikaan keväällä laumastaan etsimään omaa reviiriä.

– Ne saattavat niin sanotusti eksyä ihmisten ilmoille. Toki se on varsin harvinaista.

Luken tutkimusprofessori toteaa, että Etelä-Suomen sudet ovat runsastuneet pesiväksi kannaksi.

– Lähinnä pesueita syntyy etelässä Varsinais-Suomessa. Etäisyys sieltä Uudellemaalle ei kuitenkaan ole sudelle matka eikä mikään.

Kojola muistuttaa, että suden on todettu jolkottaneen enimmillään jopa tuhannen kilometrin päähän synnyinseudultaan.

Ampuminen vasta viime kädessä

Suomen riistakeskuksessa suurriistavirka-avusta vastaava Reima Laaja sanoo hänkin, että taajamissa havaitut harvat sudet ovat lähinnä edellisen vuoden poikasia.

– Ne ovat lähteneet laumasta seikkailemaan oman reviirin toivossa. Vuoden tämä ajankohta sopii juuri siihen.

Suurriistavirka-apu lähtee Suomessa liikkeelle poliisin virka-apupyynnöstä. Tehtävänä on joko karkottaa tai, jos se ei onnistu, lopettaa villieläin.

– Ensin pyrimme lievemmin keinoin ohjailemaan eläimen pois asuinalueelta metsään. Vasta viimeinen, äärimmäinen vaihtoehto on eläimen lopettaminen, Laaja linjaa.

Ilpo Kojola sanoo, että olivat nyt tehdyt havainnot sudesta aitoja tai eivät, eräs seuraus julkisuudessa käydystä petodebatista on perin todennäköinen.

– Kun asia on nyt ollut muutaman päivän esillä, on odotettavissa, että lähiaikoina seuraa uusia havaintoja, joissa hyvin todennäköisesti on nähty jotain aivan muuta kuin susi.