Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaistutkija: Saksan kristillisdemokraateilla on nyt kiire päättää kansleriehdokkaasta – Armin Laschet saattaa jo etsiä kasvot säilyttävää perääntymistietä Markus Söderin hyväksi, arvioi Kimmo Elo

Saksan politiikkaan perehtyneen tutkijan näkökulmasta kristillisdemokraattien vääntö CDU:n ja CSU:n yhteisestä ehdokkaasta liittokansleriksi on saanut hyvin erikoisia piirteitä. Ratkaisun löytymisellä alkaa olla jo kova kiire, sanoo erikoistutkija Kimmo Elo Turun yliopistosta.

Puolueista suuremman CDU:n asettuminen johtajansa Armin Laschetin tueksi olisi normaalisti ratkaissut kansleriehdokkuuden, mutta Laschetia selvästi suositumpi CSU:n johtaja Markus Söder ilmoittautuikin haastajaksi.

– Hän asetti Laschetin vähän puun ja kuoren väliin. On tässä aika erikoinen tilanne syntymässä, Elo sanoo.

Uutta tilanteessa on tällä kertaa se, että CDU:n johto näyttää ajattelevan asiasta aivan eri tavalla kuin suuri osa puolueen äänestäjistä tai jopa kansanedustajista. Elo arvioi, että Laschet kärkiehdokkaanaan CDU/CSU:n rivien yhdistäminen voittoisaan vaalikampanjaan olisi todennäköisesti vaikeampaa kuin Söderin ollessa keulakuvana.

– Oma vaikutelmani on tällä hetkellä se, että Laschet yrittää löytää kasvojen säilyttämisen kannalta parhaan keinon sen myöntämiseen, että Söder on tällä kertaa kuitenkin se parempi ehdokas, Elo arvioi.

Jos Söder valitaan, olisi Elon mukaan yhtenäisyyden kannalta hyvin tärkeää, että tähän saakka kanslerikysymyksessä hiljaa pysytellyt väistyvä liittokansleri Angela Merkel myös ilmaisisi Söderille tukensa.

Kansleriehdokkaan suosio siivittää puoluetta

Syyskuun vaalien lähestyessä keskustelu pyörii paljon puolueiden kärkiehdokkaiden ympärillä, vaikka liittokansleria eivät valitse lopulta äänestäjät vaan liittopäivät eli parlamentti, liittopresidentin ehdotuksesta. Elon mukaan tästä huolimatta Saksan vaalit ovat hyvin merkittävältä osalta juuri henkilövaalit.

– Aiemmista vaaleista on tutkimusnäyttöä siitä, että liittokansleriehdokkaiden yleisellä kansansuosiolla on ihan suora yhteys siihen, miten puolueet pärjäävät vaaleissa. Tätä CDU/CSU:ssa varmaan mietitään nyt paljon, Elo sanoo.

Enemmän asiakysymyksillä suosiotaan ovat kasvattaneet vihreät, jotka valitsevat oman kansleriehdokkaansa ensi maanantaina. Tarjolla ovat puolueen molemmat puheenjohtajat, Annalena Baerbock ja Robert Habeck.

Elon mukaan kumpikaan heistä ei ole erityisen näkyvä hahmo tai omaa Söderin ja Laschetin tavoin kokemusta suuren osavaltion johtamisesta. Muuten vihreiden toiminta on kristillisdemokraatteihin verrattuna ollut taktisesti paljon järkevämpää.

– Vihreät ovat toimineet hyvin yhtenäisesti, eivätkä he ole käyneet omaa kanslerikisaansa ollenkaan julkisuudessa, Elo sanoo.