Yhdysvallat valmistelee pakotteita Venäjää vastaan – Venäjä varoittaa, että pakotteet eivät edistäisi Bidenin haluamaa huippukokousta

Venäjä varoittaa Yhdysvaltoja, että suunnitellut uudet pakotteet eivät edistäisi presidentti Joe Bidenin ja presidentti Vladimir Putinin mahdollista huipputapaamista. Biden ehdotti tapaamista, kun hän ja Putin tiistaina keskustelivat puhelimessa.

Yhdysvallat valmistautuu kuitenkin määräämään uusia pakotteita Venäjää vastaan, kertovat useat amerikkalaismediat . Pakotteiden perusteena ovat Venäjän epäilty osallisuus SolarWinds -kyberhyökkäykseen Yhdysvaltojen hallintoa vastaan, yritykset vaikuttaa vaalien tulokseen sekä CIA:n arvio, että Venäjä tarjosi Afganistanissa Talebanille palkkioita amerikkalaisten ja sen liittolaisten sotilaiden tappamisesta.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan kaavaillut pakotteet eivät mitenkään edistäisi huippukokouksen järjestämistä.

– Siitä ei ole epäilystäkään, Peskov sanoi torstaina.

Päätös kokouksen järjestämisestä on joka tapauksessa Putinin ja Bidenin käsissä, Peskov lisäsi. Yhdysvaltojen hallinto ei ole kommentoinut tietoja uusista pakotteista eikä ole kertonut, varoittiko Biden puhelussa Putinia uusista pakotteista.

Yhdysvaltojen suurlähettiläs Moskovassa kutsuttiin puhutteluun Kremliin keskiviikkona. Hänelle ilmoitettiin, että Yhdysvaltojen tulee pidättäytyä uusista pakotteista, jos Yhdysvallat haluaa parantaa maiden välejä.

Yhdysvallat on viimeksi määrännyt pakotteita Venäjälle oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kohtelun johdosta.

Diplomaatteja karkotetaan

Uudet pakotteet saatetaan julkistaa jo torstain aikana. Niiden myötä Yhdysvaltojen odotetaan karkottavan noin kymmenen venäläistä diplomaattia. Lisäksi tarkoitus on kesäkuusta lähtien rajoittaa amerikkalaisten toimijoiden mahdollisuuksia hankkia venäläisiä valtionlainoja. Samankaltaisia pakotteita on aiemmin määrätty myös Iranille.

SolarWinds-hyökkäyksessä hakkerit pääsivät tunkeutuivat tuhansien yritysten ja julkisen hallinnon toimijoiden tietojärjestelmään. Joulukuussa havaittu isku oli Microsoftin johtajan Brad Smithin mukaan yksi laajimmista ja taitavimmista hyökkäyksistä kautta aikojen.

Venäjän vaalivaikuttamisesta julkistettiin tiedusteluraportti aiemmin tänä vuonna. Sen mukaan Venäjä pyrki monin tavoin kampittamaan Bidenin vaalikampanjaa viime vuonna.

Mahdolliset pakotteet, joilla amerikkalaisia toimijoita kiellettäisiin Venäjän liikkeelle laskemia valtionlainoja, olisivat uusi avaus Yhdysvaltojen toimissa Venäjää vastaan. Yhdysvallat on kohdistanut pakotteita yleensä yksittäisiin henkilöihin.

Tarkkailijoiden mukaan lainapakotteet eivät saisi kovin laajoja seuraamuksia, koska Venäjän valtionvelka on pieni ja budjetti tasapainossa.

– Venäjä on valmistautunut skenaarioon, jossa se kohtaa tämänkaltaisia rajoituksia. Venäjän viranomaisten linja on vuosikymmenen ajan ollut pitää alijäämä pienenä, sanoi kansantalousekonomisti Sergei Hestanov.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut