Kambodzha "kuoleman partaalla" koronan takia, potilaita siirretään kouluihin ja juhlatiloihin – Intiassa kirjattiin vuorokaudessa 200 000 uutta tartuntaa

Kambodzhan pääkaupungissa Phnom Penhissä juhlatiloja on täytetty sängyillä koronapotilaita varten. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Intiassa on tilastoitu ennätysmäiset 200 000 uutta koronatapausta vuorokauden aikana, kertoivat viranomaiset. Koronaepidemian toinen aalto nousee nyt voimalla jättivaltiossa.

Uusia tartuntoja kirjataan nyt yli kaksi kertaa niin paljon kuin huhtikuun alussa, ja tapauksia on kaikkiaan ollut jo yli 14,1 miljoonaa 1,3 miljardin asukkaan maassa. Koronaan liittyviä kuolemantapauksia oli vuorokauden aikana yli tuhat ja kuolleiden kokonaismääräksi lasketaan lähes 175 000.

Intia on aiemmin tällä viikolla ohittanut Brasilian maailman toiseksi eniten tartuntoja todenneena maana. Asiantuntijoiden mukaan tartunnat ovat päässeet leviämään uskonnollisissa massatapahtumissa, poliittisissa joukkokokouksissa ja krikettiotteluissa.

Vuosi sitten Intiassa käyttöön otetut tiukat rajoitustoimet aiheuttivat suurta kurjuutta jättivaltion köyhimmille kansalaisille ja sysäsivät kansantalouden jyrkkään laskuun. Maan hallitus yrittää nyt kaikin tavoin välttää määräämästä vastaavia rajoituksia uudelleen.

Osavaltiot ovat tarttuneet toimiin itse. Maharashtra ja sen pääkaupunki Mumbai otti tällä viikolla käyttöön rajoituksia, joiden piirissä on 125 miljoonaa ihmistä.

Kambodzhassa sairaalat täpötäynnä

Tilanne on erittäin paha myös Kambodzhassa. Rajusti leviävä koronavirus on ajanut maan kuoleman partaalle, varoittaa maan pääministeri Hun Sen. Maan pääkaupunkiin Phnom Penhiin ja naapurikaupunki Ta Khmauun määrättiin kahden viikon ulkonaliikkumiskielto.

Vain kaksi ihmistä joka taloudesta saa käydä ruokaostoksilla. Muuten kotoa saa poistua vain mennäkseen sairaalaan tai ostaakseen lääkkeitä.

Tartunnat lähtivät kovaan kasvuun helmikuussa, ja nyt pääkaupungin sairaalat ovat täpötäynnä. Potilaita varten on otettu käyttöön kouluja ja juhlasaleja.

Kambodzhassa on virallisten lukujen mukaan ollut vain 4 800 koronatapausta, ja maa on näyttänyt selviävän vähemmällä kuin naapurinsa. Tapausten määrän uskotaan olevan todellisuudessa selvästi suurempi, koska maan terveydenhuolto on heikoissa kantimissa ja testaus on ollut riittämätöntä, asiantuntijat arvioivat.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut