Rokotusjärjestykseen muutos: Koti- ja laitosäänestyksen vaalivirkailijat voivat saada koronarokotteen

Koti- ja laitosäänestystä hoitavat virkailijat ottavat vastaan riskiryhmiin kuuluvien sekä koronavirukselle altistuneiden äänestyksiä.

Hoitaja antaa rokotuksen Pfizer Biontech -rokotteella koronarokoteasemalla Helsingin Jätkäsaaressa 8. huhtikuuta 2021. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Maiju Ylipiessa / STT

Kuntavaalien koti- ja laitosäänestyksen vaalitoimitsijat voivat pian saada koronarokotteen.

Valtioneuvosto on tehnyt muutoksen vapaaehtoisia koronarokotuksia koskevaan asetukseen, oikeusministeriö tiedottaa. Rokotusjärjestystä muutetaan siten, että kesäkuun kuntavaalien kotiäänestyksestä huolehtivat vaalitoimitsijat ja laitosäänestyksen toimittavat vaalivirkailijat voidaan rokottaa koronavirusta vastaan.

Toimet vaalivirkailijoiden rokottamiseksi voidaan aloittaa, kun asetus on tullut voimaan.

Koti- ja laitosäänestystä hoitavat vaalivirkailijat ottavat vastaan sekä riskiryhmiin kuuluvien että koronavirukselle altistuneiden äänestyksiä.

Ehdotetussa muutoksessa nämä virkailijat rinnastettaisiin rokotusjärjestyksen ensimmäiseen ryhmään, johon kuuluu koronapotilaiden hoitohenkilökuntaa ja hoivakotien asukkaita.

Koskee arviolta 2 000-7 000 ihmistä

Päätöksen tavoitteena on oikeusministeriön mukaan turvata perustuslaillinen oikeus käyttää äänioikeutta niille henkilöille, jotka tartuntatautilääkäri on määrännyt karanteeniin.

Asetusmuutoksella halutaan varmistaa terveysturvallinen äänestäminen. Tavoitteena on myös helpottaa vaalivirkailijoiden rekrytoimista, oikeusministeriö kertoo.

– Tämä on tärkeä päätös, joka lisää koti- ja laitosäänestyksen terveysturvallisuutta ja parantaa ylipäänsä vaalien terveysturvallisuutta, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoo tiedotteessa.

Ehdotettu muutos voi oikeusministeriön muistion mukaan hidastaa muiden ryhmien rokotuksia. Vaikutus arvioidaan kuitenkin vähäiseksi, sillä se kohdistuu vain rajattuun määrään vaalivirkailijoita, joiden kokonaislukumäärän arvioidaan olevan yhteensä noin 2 000–7 000.

Koti- ja laitosäänestykset toteutetaan ennakkoäänestyksen aikana 26. toukokuuta – 8. kesäkuuta. Kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 13. kesäkuuta.

Asetusluonnosta ei lähetetty lausuntokierrokselle asian kiireellisyyden vuoksi.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut