IL: Oikeuskansleri Pöysti osallistui liikkumisrajoituksia koskevien lakipykälien kirjoittamiseen

Iltalehti perustaa tietonsa Pöystin lähettämiin sähköpostiviesteihin. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti osallistui tyrmättyjen liikkumisrajoituksia koskevien lakipykälien kirjoittamiseen, kertoo Iltalehti . Hän myös neuvoi pääministeri Sanna Marinia (sd.) siinä, miten asiassa kannattaisi esiintyä julkisuudessa.

Iltalehti perustaa tietonsa Pöystin lähettämiin sähköpostiviesteihin. Viestit on julkaistu myös Oikeuskanslerinviraston sivuille viime viikolla ilmestyneen Pöystin tiedotteen yhteydessä. Viestit on ilmeisesti lisätty sivuille jälkikäteen, sillä internetin historiahaulla löytyvällä sivulla niitä ei siellä näy.

Lehden mukaan Pöystin menettely on ilmeisessä ristiriidassa sen kanssa, että oikeuskanslerin tehtävänä on olla ylin laillisuusvalvoja ja hallituksen oikeudellinen neuvonantaja. Oikeuskanslerin virkaan ei kuitenkaan kuulu hallituksen lakipykälien valmistelu eikä neuvominen viestinnässä.

Iltalehti kertoo, että Pöystin ja valtioneuvoston alivaltiosihteerin Timo Lankisen sekä lainsäädäntöneuvos Sanna Helopuron välinen viestinvaihto paljastaa, että oikeuskansleri käytännössä osallistui lainvalmisteluun.

Helsingin Sanomien haastatteleman Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden emeritusprofessorin Olli Mäenpään mielestä oikeuskansleri on toiminut tehtäviinsä nähden sopimattomasti.

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen arvioi puolestaan, että sähköpostien perusteella oikeuskansleri on siirtynyt maaliskuun aikana enemmän laillisuusvalvojasta konsultoivan ”kruununjuristin” rooliin.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut