Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tshekki karkottaa 18 venäläistä diplomaattia, joita epäillään vakoojiksi

Tshekin hallitus sanoo karkottavansa maasta 18 venäläistä diplomaattia, jotka sen mukaan ovat Venäjän sotilastiedustelun (GRU) ja Venäjän ulkomaantiedustelun (SVR) vakoojia.

Tshekin pääministerin Andrej Babisin mukaan on olemassa selviä todisteita, jotka yhdistävät GRU:n upseerit ammusvarikon räjähdykseen Vrbeticessä Tshekin itäosassa vuonna 2014. Räjähdyksessä kuoli kaksi ihmistä.

– Kahdeksantoista Venäjän suurlähetystön työntekijän on poistuttava maastamme 48 tunnin kuluessa, kertoi Tshekin ulkoministeri Jan Hamacek toimittajille.

Hän sanoi olevansa pahoillaan, että tapaus vahingoittaa Tshekin ja Venäjän välisiä suhteita.

– Me olemme samanlaisessa tilanteessa kuin Britannia Salisburyssa vuonna 2018 tapahtuneen murhayrityksen jälkeen, hän sanoi.

Venäjän parlamentin liittoneuvoston kansainvälisten asiain komitean varapuheenjohtaja Vladimir Dzhabarov kuvaili Tshekin väitteitä Venäjän tiedustelu-upseerien osallisuudesta räjähdykseen absurdeina, kertoo venäläinen uutistoimisto Interfax.

Tshekin poliisi kertoi puolestaan lauantaina etsivänsä kahta miestä, joilla on erilaisia passeja. Niiden joukossa ovat passit venäläisillä nimillä Aleksandr Petrov ja Ruslan Boshirov, kertoo uutistoimisto Reuters .

Näitä nimiä käyttivät ne kaksi venäläistä sotilastiedustelu-upseeria, joiden brittisyyttäjät katsoivat olleen ex-agentti Sergei Skripalin ja tämän tyttären murhayrityksen takana Salisburyssa maaliskuussa 2018. Miehet ja Venäjä ovat kiistäneet osallisuutensa murhayritykseen.