Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksan vihreiden liittokansleriehdokkaan nimi selviää tänään

Saksan toiseksi suosituin puolue vihreät nimeää tänään puoliltapäivin ehdokkaansa liittokansleriksi syksyn vaalien jälkeen. Valinta kohdistuu toiseen puolueen kahdesta puheenjohtajasta, joko Annalena Baerbockiin tai Robert Habeckiin.

Ehdokkaiden on kerrottu sopivan asiasta keskenään ennen puoluejohdon esitystä. Muodollisen lopullisen nimityksen tekee vihreiden puoluekokous kesällä.

Vihreät on noussut mielipidekyselyissä lähes yhtä suosituiksi kuin maan suurin puolue kristillisdemokraatit (CDU/CSU), joka on kärsinyt koronapandemian poukkoilevasta hoidosta sekä joitakin kansanedustajia koskeneista skandaaleista. Saksassa pidetäänkin mahdollisena, että syyskuun vaaleissa Angela Merkelin seuraajaksi nousee liittokansleri vihreistä.

Nelikymppinen Baerbock on kansainvälisen oikeuden asiantuntija, viisikymppinen Habeck kirjailija ja filosofian tohtori. Kummallakaan ei ole raskaan sarjan poliittista johtajakokemusta esimerkiksi jonkin osavaltion pääministerinä.

Kristillisdemokraattien pattitilanne venyi yliajalle

Mielipidekyselyissä Baerbock on ollut viime aikoina Habeckia suositumpi henkilö kansleriehdokkaaksi sekä yleisesti että erityisesti vihreiden keskuudessa.

Saksan vihreät ovat kehittyneet alkuaikojen rauhanliikkeestä yleispuolueeksi, jolle ympäristöasioiden lisäksi ovat tärkeitä myös muut politiikan teemat. Puolueen nykyiset johtajat Baerbock ja Habeck ovat maltillisia niin kutsuttuja reaalipoliitikkoja, "realoja", kun taas ideologisemmat fundamentalistit eli "fundit" ovat jääneet puolueessa enemmän taka-alalle.

CDU/CSU:n kansleriehdokaskysymystä ei saatu vastoin aiempia lupauksia ratkaistuksi viime viikon aikana. Kilpakumppanit, CDU:n Armin Laschet ja CSU:n Markus Söder tiettävästi keskustelivat asiasta Berliinissä vielä eilen ja mahdollinen päätös saattaa tulla jo tänään.

Saksan seuraava liittokansleri valitaan syyskuun vaalien jälkeen kokoontuvilla liittopäivillä.

---

Lähteenä mm. Die Welt, Tagesschau ja AFP