Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Suuri osa pk-yrittäjistä ei luota eläkejärjestelmäänsä, Viron suojelupoliisi syyttää Venäjää propagandasta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Hallitus käsittelee kommenttikierroksella ollutta suunnitelmaa koronarajoitusten purkamiseksi

Hallitus neuvottelee illalla koronarajoitusten purkamissuunnitelmasta.

Puolitoista viikkoa sitten julkaistu suunnitelma lähetettiin yleiselle lausunto- ja kommenttikierrokselle, jonka perusteella sitä on päivitetty, kertoo valtioneuvoston kanslia.

Lisäksi hallitus käsittelee ajankohtaista epidemiatilannetta. Neuvottelu Helsingin Säätytalossa alkaa illansuussa kello 17.

Hallitus on viime viikkoina pitänyt koronaneuvottelunsa keskiviikkoisin. Huomenna hallitus sen sijaan kokoontuu Säätytalolle puoliväliriiheen.

Demarien ajatuspaja esittää mahdollisuutta siihen, että kaikkien kuntien ei tarvitse järjestää samoja palveluita

Kalevi Sorsa -säätiön julkaisema raportti ehdottaa kuntien tehtävien eriyttämistä niin, että kaikkien kuntien ei tarvitse järjestää asukkailleen samoja palveluita.

Ajatuksen taustalla on kuntien hyvinvoinnin eriytyminen toisistaan. Eriarvoisuuksien Suomi -nimisen raportin mukaan nykyinen valtionosuusjärjestelmä lisää eriarvoisuutta kaupungeissa ilman, että se riittää ratkaisemaan maaseutualueiden ongelmia.

Kysely: Suuri osa pk-yrittäjistä ei luota yrittäjien eläkejärjestelmään

Runsas kolmannes yrittäjistä kertoo luottavansa yrittäjien eläkejärjestelmään, ilmenee pieniä ja keskisuuria yrityksiä edustavan Suomen Yrittäjät -järjestön teettämästä kyselystä.

Järjestelmän epäilijöitä on pk-yrittäjien joukossa yli 40 prosenttia. Epäluottamus on suurinta nuorten ja pienituloisten yrittäjien keskuudessa.

Kyselyyn vastanneista myös yli 40 prosenttia katsoi, ettei pysty maksamaan riittävän paljon YEL-maksua.

Kantar TNS:n toteuttama kysely tehtiin yli 1 100:lle pienten ja keskisuurten yritysten yrittäjälle maaliskuun loppupuolella.

EMA:n odotetaan lausuvan Johnson & Johnsonin koronarokotteen turvallisuudesta tänään

Euroopan lääkeviraston EMA:n odotetaan antavan tänään lausunnon Johnson & Johnson -yhtiön koronavirusrokotteen turvallisuudesta.

Yhdysvaltojen terveysviranomaiset kehottivat viime viikolla keskeyttämään Johnson & Johnsonin rokotteen käytön väliaikaisesti rokotteeseen liittyvien veritulppaepäilyjen vuoksi. Maan johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci on sanonut, että Yhdysvaltojen viranomaiset tekevät perjantaihin mennessä päätöksen Johnson & Johnsonin rokotteen käytöstä.

Saksassa CDU:n johto tukee Armin Laschetia kristillisdemokraattien liittokansleriehdokkaaksi

Saksan väistyvän liittokanslerin Angela Merkelin puolueen CDU:n johto on antanut tukensa puolueen johtajan Armin Laschetin liittokansleriehdokkuudelle.

CDU:n johto kokoontui maanantai-iltana pohtimaan kristillisdemokraattien kansleriehdokasvalintaa Laschetin ja baijerilaisen CSU:n johtajan Markus Söderin välillä. Yli kuuden tunnin mittaisten keskusteluiden jälkeen järjestettyyn äänestykseen osallistuneiden mukaan Laschet sai äänestyksessä 77,5 prosentin kannatuksen.

Söder kertoi aiemmin päätöksen olevan sisarpuolueista suuremman, CDU:n käsissä ja olevansa tyytyväinen ratkaisuun, jos valinta osuu Laschetiin. (Lähde: AFP)

Viron suojelupoliisi: Venäjä yrittänyt hyödyntää koronamyllerrystä - käyttänyt propagandaa rikkoakseen EU:n yhtenäisyyttä

Venäjä on yrittänyt hyödyntää koronan mukanaan tuomaa myllerrystä käyttämällä propagandaa maineensa parantamiseksi ja rikkoakseen EU:n ja lännen yhtenäisyyttä. Näin toteaa Viron suojelupoliisin Kapon johtaja Arnold Sinisalu organisaationsa vuosikatsauksessa.

Koronarajoituksista huolimatta Venäjän vaikuttamis- ja tiedustelutoiminta Virossa ei Sinisalun mukaan ole vähentynyt. Rajojen sulkeutuminen ja kokoontumisrajoitukset ovat kuitenkin johtaneet siihen, että paikalliset Venäjän politiikan kannattajat ovat lisänneet toimintaansa sosiaalisessa mediassa.

Yhdysvallat: Venäjällä on enemmän joukkoja Ukrainan rajalla kuin Krimin miehityksen aikoihin vuonna 2014

Yhdysvaltain mukaan Venäjällä on enemmän sotilasjoukkoja Ukrainan rajalla kuin vuonna 2014, kun Venäjä miehitti Krimin. Asiasta kertoi Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja John Kirby, joka kuvaili joukkojen sijoittelua erittäin huolestuttavaksi.

Kirby ei suostunut tarkentamaan, miten joukkoja on rajan tuntumaan aseteltu tai millaisista sotilasmääristä tarkalleen puhutaan. Yhdysvallat ei usko joukkojen sijoittelun edistävän turvallisuutta ja tasapainoa raja-alueella, eikä varsinkaan miehitetyllä Krimillä.

EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell kertoi niin ikään aiemmin, että Ukrainan rajalle sijoitettujen venäläisjoukkojen määrä on suurempi kuin koskaan ennen. (Lähde: AFP)

Minneapolisissa valamiehistö vetäytyy tekemään päätöstään George Floydin kuolemasta syytetyn poliisin kohtalosta

Yhdysvaltain Minneapolisissa mustaihoisen George Floydin kuolemasta syytetyn entisen poliisin oikeudenkäynnin valamiehistö on vetäytynyt tekemään päätöstään. Valamiehistön vetäytymistä edelsivät maanantaina syyttäjän ja puolustuksen loppupuheenvuorot.

Puheenvuorojen jälkeen valamiehet tekevät päätöksensä eristyksissä. Tuomio vaatii yksimielisen päätöksen. Valamiehistön pohdinta voi kestää pitkään.

Floyd kuoli viime vuoden toukokuussa, kun valkoinen poliisi Derek Chauvin painoi häntä polvella niskasta yli yhdeksän minuutin ajan. Chauvinia syytetään toisen asteen murhasta ja taposta. Jos Chauvin tuomitaan toisen asteen murhasta, hän voi saada 40 vuoden tuomion. (Lähde: AFP)